Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk


a témához kapcsolódó oldalak
a betegség vakcinációs lehetőségéről 2000 decemberében írt a Pipacs
001221-alzheimer.htm a betegség genetikai hátterérőlről 2001 februárjában írt a Pipacs 010220-memoria.htm
Újabb adatok az Alzheimer-kór genetikai hátteréről


Az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát tizenhatszorosra növelő DNS-szakaszt azonosítottak amerikai kutatók. Azt remélik, hogy a korábban már megismert génekkel együtt, ez a felismerés elősegíti az időskori betegség pontos genetikai hátterének feltérképezését. A kutatás eredményei egyben a hatékony terápia kulcsát is jelenthetik.

A University of Pittsburg kutatói száznyolcvankilenc Alzheimer-kórban szenvedő beteg háromszáz hozzátartozójának vizsgálatát végezték el az elmúlt tíz évben. A vizsgált személyek életkora negyven és hetvenöt év között volt, mindannyian a betegek elsőfokú rokonai voltak. A vizsgálat kezdetén valamennyien egészségesek voltak, és az orvosok folyamatosan ellenőrizték állapotukat. A tíz év alatt tizennyolcan betegedtek meg közülük Azheimer-kórban.

A kísérleti személyek vérmintának DNS-vizsgálata során kiderült, hogy a tizedik kromoszómán található rövid szakasz, az úgynevezett D10S1423 régió a már korábban megismert apoe-E4 génnel kombinálódva megnöveli a betegség kialakulásának esélyét. A újonnan megismert régió hatással van a szervezet dopamin szintjének alakulására is.

A kutatást vezető George Zubenko szerint, a felfedezés meggyorsíthatja olyan gyógyszerek kifejlesztését, amelyeket alkalmazásával megelőzhető a betegség kialakulása, és lassítható az Alzheimer-kórra jellemző szellemi leépülés.

Ugyanakkor a szakértők nagy része úgy véli, hogy az Alzheimer-kórban szenvedő betegek csupán egy részénél lehet egyértelműen genetikai okokra visszavezetni a megbetegedést. A megismert gének jelenléte ugyan a megbetegedés kockázatát növeli, de nem határozza meg azt. Mint az idegrendszeri megbetegedések többségében az Alzheimer-kór esetén is igaz, hogy a génekből csak a hajlamra lehet következtetni, a betegség kialakulásában a környezeti tényezők is jelentős szerepet játszanak.


Molecular Psychiatry

2001. június 19.

         

üres
© pipacs.hu
webmester