Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunkhétvégi programajánló


A vér szaga


A genetikai rokonság nemcsak a hasonló alkati jegyekben, viselkedésben és DNS-állományban nyilvánul meg. Amerikai kutatók igazolták azt a nem túl meglepő feltételezést, hogy családtagok szag alapján is azonosítani tudják egymást. Az ismerős kipárolgások érzékeléséhez azonban nem elég egy fedél alatt élni, az örökbefogadott gyerekek szagmintáit nem ismerik fel nevelőszüleik.

A közös környezetben élő családtagokat ismerős tárgyak és szagok veszik körül. James Gall a detroiti Wayne State University pszichológus kutatója és munkatársai összehasonlító vizsgálatokat végeztek annak megállapítására, hogy különbséget tesznek-e a szülők vérszerinti és örökbefogadott gyermekeik között. Olyan családokat vizsgáltak, ahol testvérek, féltestvérek és örökbefogadott gyerekek éltek egy fedél alatt. A vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy a szülők pusztán a szag alapján egyértelműen felismerik biológiai utódaikat, míg nevelt gyerekeiket nem.

A kutatók megállapították, hogy a biológia rokonaikhoz alapvetően vonzalom köti az embereket. Úgy vélik, hogy talán a szagok felismerésének mechanizmusa választ adhat arra, miért érzik sokszor a nevelt gyerekek azt, hogy nevelőszüleik háttérbe szorítják őket saját vérszerinti utódaikkal szemben.

A vizsgálatokban harmincnégy testvérpár vett részt: tizenhárom pár ugyanattól az anyától és apától származott, tizen féltestvérek voltak, és tizenegy testvérpár tagjai között nem volt vérszerinti kapcsolat. A testvérpárok egy családban éltek, legalább két éve ugyanazok a szülők nevelték őket.

A gyerekek kaptak egy tiszta trikót, és kutatók arra kérték őket, hogy viseljék azt három éjszakán keresztül. Nappal a trikókat hermetikusan zárt műanyag zacskókban tárolták, hogy illatuk ne keveredjen a háztartásban jelenlévő egyéb szagokkal. A kísérleti alanyok három napon át ugyanazzal az illatmentes szappannal mosakodtak.

A kísérlet végén minden anyával megszagoltattak két trikót. Az anyák harminc esetből huszonhétszer felismerték biológiai gyermekük szagát. A nevelőanyák azonban az esetek kétharmadában elhibázták nevelt gyerekük illatának azonosítását. Mivel valamennyi anya egy háztartásban élt gyerekeivel, a kutatók úgy vélik, hogy a szagok felismerésének genetikai okai vannak. A vizsgálat során az is kiderült, hogy a testvérek közötti vitás helyzetekben anyák sokkal többször vérszerinti gyermekeiknek adnak igazat.

A testvérpárok is hasonló módon viszonyultak a szagokhoz. Édestestvéreik szagát nyolcvan százalékos találati aránnyal felismerték, a féltestvérek felét tudták azonosítani, és azokat a testvéreiket, akikhez genetikai kapcsolat nem fűzte őket nem tudták felismerni a trikók szaga alapján.


New Scientist

2001. június 18.

         

üres
© pipacs.hu
webmester