Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunkhétvégi programajánló


Daganatpusztító mikrorobot


Japán kutatók fejlesztése az a rizsszem nagyságú orvosi műszer, amely képes felismerni, és elpusztítani a rákos daganatokat.

A nyolc milliméter hosszú, egy milliméter átmérőjű szerkezet komplex sebészeti beavatkozások végrehajtását teszi lehetővé. Az apró gép a véráramban jutva az erekben közlekedik, hatóanyagot tud szállítani a gyulladt szövetekhez, képes felismeri a tumorokat és hőenergiával elpusztítani azokat. A mikrorobot mágneses vezérlésű, tér minden irányában mozgatható. Előnye, hogy tökéletesen meg tudja közelíteni a célszövetet, és ez által nehezen elérhető tumorok pontos műtéti eltávolítására is alkalmas. Különösen az agydaganatok hatékony operációs eljárásait segítheti.

A nyolc milliméter hosszú, egy milliméter átmérőjű szerkezet komplex sebészeti beavatkozások végrehajtását teszi lehetővé. Az apró gép a véráramba jutatva az erekben közlekedik, hatóanyagot tud szállítani a gyulladt szövetekhez, képes felismeri a tumorokat, és hőenergiával elpusztítani azokat. A mikrorobot mágneses vezérlésű, a tér minden irányába mozgatható. Előnye, hogy tökéletesen meg tudja közelíteni a célszövetet, és ez által nehezen elérhető tumorok pontos műtéti eltávolítására is alkalmas. Különösen az agydaganatok hatékony operációs eljárásait segítheti.

Az úszó mágneses műszert Kazushi Ishiyama és munkatársai fejlesztették ki. A Tohuku University kutatócsoportja két prototípust dolgozott ki, egyelőre mindkettő kipróbálás alatt áll. Az egyik csak folyékony közegben, a véráramban tud közlekedni, a másik azonban képes áthatolni a szöveteken is. Ez a változat a megfelelő helyen csavarszerűen befúródik a szövetbe, és két másodperc alatt húsz centimétert tud megtenni. A kisméretű szerkezet egy átlagos orvosi fecskendővel beadható a betegnek. A szervezet valamennyi, erekkel ellátott szövetéhez el tud úszni, így a vékony agyi erekben is tud közlekedni. A mikrorobot elején található fémtüske melegíthető, ez által képes a tumorsejtek elpusztítására.

Az ígéretes fejlesztéssel szemben azonban több tudósnak fenntartásai vannak. Edwin Jager, a Lindkoping University kutatója egyedi sejtek manipulációjára képes műszerek fejlesztésén dolgozik. Úgy véli, veszélyes lehet az, hogy a japán mikrorobot szabadon közlekedhet a szervezetben, előfordulhat, hogy eltömíti a vékonyabb ereket, és ez végzetes következményekkel járhat.


BBC

2001. június 14.

         

üres
© pipacs.hu
webmester