Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunkhétvégi programajánló


Öngyilkos petesejtek


Az embrionális fejlődés során a nőnemű magzatokban közel hét millió petesejtkezdemény képződik, az újszülött kislányok már csak egy millió ivarsejttel rendelkeznek, és a pubertás idejére ez a szám a harmadára csökken. Az ivarsejtek természetes pusztulásának szerepét vizsgáló amerikai kutatók legújabb eredményei segíthetnek a meddőség gyógyításában.

A vizsgálatok szerint a nemi érés során tovább csökken a petesejtek száma. A menstruáció kezdete után minden hónapban tizenöt petesejtkezdemény érik meg, ám ezek közül csupán egy szabadul ki a petefészekből, a többi elpusztul. Hónapról hónapra mindig a legegészségesebb petesejt marad életben. A menopauza akkor következik be, amikor a potenciális petesejtek elfogynak, és ez akár egészen fiatal korban is bekövetkezhet. A petesejtek idő előtti elpusztulása felelős a meddőségek egyik csoportjáért.

A petesejtek a programozott sejthalál, az apoptózis folyamata során pusztulnak el. Az őszi levélhullást jelentő görög szó egy olyan sejttani folyamatot jelöl, amelyben a sejtek belső genetikai programja a sejt önmegsemmisítését indítja el. Ebben a természetes folyamatban a sejtek önmagukat pusztítják el, ha már fölöslegessé váltak, vagy kóros elváltozások indultak el bennük.

A bostoni Massachussetts General Hospital kutatócsoportja nőstény egérmagzatok petefészkét vizsgálta. Felismerték, hogy a szervezet minőségellenőrzésnek veti alá a meglévő petesejtkezdeményeket, kiszűri a hibásakat és beindítja bennük az önmegsemmisítő folyamatokat, sokszor azonban az élő rendszer túlbiztosít, és ép petesejtek is elpusztulnak.

A bostoni kutatócsoport vezetője, Jonathan Tilly azt reméli, hogy a természetes sejtpusztulás mechanizmusának megértése olyan terápia kidolgozását teszi lehetővé, amellyel megmenthetővé válnának a túl korán nagy számban elpusztuló, de egészséges petesejtek.


Nature Science Update

2001. június 11.

         

üres
© pipacs.hu
webmester