Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunkhétvégi programajánló


Szarvasmarhák frizurája


A dühöngő bikát fegyverként használt szarvai teszik félelmetessé. A matadorok azonban az állat várható viselkedését biztosabban kitalálhatják a bika fejét borító szőrzetből, mint szarvaik méretéből. Amerikai kutatók legfrissebb megfigyelései ugyanis azt mutatják, hogy a váratlan helyzetbe kerülő szarvasmarha magatartását a frizurája határozza meg.

Ezerötszáz jószág viselkedését tanulmányozták a Colorado State University etológusai a texasi marhavásáron. A vásárra kihajtott barmok temperamentumának osztályozására a kutatók olyan rendszert dolgoztak ki, melyben a karámban nyugodtan álló vagy sétáló állatok alacsony pontszámot kaptak, míg az izgatottabb, kötekedő, kerítésnek ugró marháknak adott pontok magasabbak voltak. Ezután a kutatók a szarvasmarhák fejét borító szőrzet jellegét jegyezték le: a spirálisan göndörödő forgók számát, és elhelyezkedését írták le, az összes állat esetében. Egyes marhák a homlokukon viselnek forgókat, mások a szemük alatti arci részeken, az állatok tíz százaléka viszont egyáltalán nem hordott a fején ilyen szőralakzatot.

Tihanyi Bence rajza

A megfigyelések szerint, a homloki forgókkal rendelkező, és a forgónélküli marhák könnyen izgatottá váltak az árverési karámban, a szem alatti forgókat viselők viszont nyugodtak. A temperamentumosabb állatok fele a homlokán forgót viselt, miközben a nyugodt állatok között alig akadt ilyen. A kutatást vezető Temple Grandin szerint a fejtetői forgók jelenléte az új, szokatlan helyzetbe kerülő állatok megriadásának mértékével függ össze.

A lovas trénerek már régebben felfigyeltek a lovak izgágaságának és feji szőrzetének mintázata közötti összefüggésekre. A felnőtt állat frizurájának megváltoztatása mindazonáltal hatástalan viselkedésére, mivel a szőrmintázat a korai embrionális időszakban jön létre, az idegrendszer kialakulásával párhuzamosan. Ráadásul a kültakaró ugyanabból az embrionális sejtrétegből, az ectodermából differenciálódik, mint az idegrendszer. Ez az oka annak, hogy a bőr és a szőrzet mintázata sokszor felvilágosítást tud adni az idegi fejlődés menetéről.

A hajforgó és a bőrléc-mintázat az embernél sem csak a külsőségekről nyújt felvilágosítást. Különböző fejlődési rendellenességgel született emberek, például a Down-kórosok ujjlenyomatának mintázata eltér az átlagtól, és szokatlan elhelyezkedésű hajforgókkal is rendelkeznek.


New Scientist

2001. június 5.

         

üres
© pipacs.hu
webmester