Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunkhétvégi programajánló


Tökéletlen másolatok


A klónozott embriók genetikai állománya rendellenes DNS-szakaszokat tartalmaz.Dél-koreai kutatók szerint ez lehet az oka annak, hogy a klónok többsége idő előtt elpusztul.

A klónozott embriók túlélési aránya csupán néhány százalék, és az életben maradó élőlények is ritkán egészségesek. A kutatók úgy vélik, hogy a biotechnológiai eljárással létrehozott embriók DNS molekuláihoz hibásan kapcsolódó metil-csoportok felelősek az életképtelen utódokért. A szabályosan kapcsolódó metil-csoportok (CH3), a gének kifejeződését irányító rendszer működésében játszanak fontos szerepet. Ez a mintázat az embrió fejlődése során alakul ki, az első osztódások alatt. A molekuláris genetikai laboratóriumokban végzett klónozási technikák alkalmazása során a metiláció nem tökéletes. A jelenség oka az lehet, hogy a sejtmag anyagának átadása - a nukleáris transzfer - során nemcsak a megsokszorozásra váró sejt genetikai anyaga vesz részt, hanem a donorsejt DNS-e is jelen van.

Yong-Mahn Han, a dél-koreai Research Institute of Bioscience and Biotechnology kutatója összehasonlította a nukleáris transzferrel létrehozott embriók DNS-ének metilizációs mintázatát olyan embriókéval, melyeket nem klónozással, hanem a szervezeten kívüli megtermékenyítéssel, úgynevezett in vitro fertilizációval (IVF) hoztak létre. Han megfigyelte, hogy a természetes úton fogant utódokhoz hasonlóan az IVF során létrejött embriók DNS-e is tartalmazza az első osztódások során létrejövő metilációs mintázatot, amely az embrió további fejlődése során is megmarad. Az klónokban ez a mintázat hibásan alakult ki.

A dél-koreai eredmények rávilágítottak arra, hogy a nukleáris transzferrel létrehozott élőlényekben másodlagosan létrejövő genetikai különbségeket lehet felfedezni az eredeti egyedhez képest, annak ellenére, hogy a klónok DNS bázissorrendje megegyezik az eredetivel. Valószínűleg ez a különbség okozza a klónok életképtelenségét.


New Scientist

2001. június 1.

         

üres
© pipacs.hu
webmester