Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunkhétvégi programajánló


Igazi műmell


A mellnagyobbító szilikon-betéteket a jövőben kiválthatják a természetes szövetek. Ausztrál kutatók bíztató kísérleti eredményei alapján a jövőben a nők akkorára növeszthetik mellüket, amekkorára szeretnék.

A Melbourne-i Bernard O'Brian Institute of Microsurgery szövettani kutatóinak sikerült növekedésre bírni kísérleti állatok emlőinek zsírszövetállományát. A kísérletek eredményeképpen látványos változás figyelhető meg a kezelt egereken, patkányokon és nyulakon. Amennyiben a technika az emberre is veszélytelenül alkalmazhatóvá válik, kiválthatja a szilikon-implantátumokkal végrehajtott mellnagyobbító műtéteket.

Tihanyi Réka rajza

A plasztikai sebészek korábban is próbálkoztak már zsírszövet beültetésével, Kevin Cronin által vezetett kutatócsoport azonban olyan megoldást keresett, amely a mell saját zsírszövetállományát növeli meg. Az állatok emlőibe egy különleges állványzatot tartalmazó kamrát építettek be, a zsírsejtek e három-dimenziós állványzatra vándoroltak és osztódni kezdtek. Cronin szerint ezt a folyamatot a sebgyógyulási reakciók váltották ki. Az új szövetet a folyamat során erek hálózták be, így biztosítva a tökéletes vérellátást. A kutató úgy véli, hogy a módszer az embernél is sikerrel alkalmazható.

Brit kutatók azonban kétségeiket fejezték ki a technika embernél való alkalmazásával szemben. Julia Polak a londoni Imperial Collage School of Medicine szövettenyésztő biológusa úgy gondolja, hogy a módszer az egészségügyi okok miatt végrehajtott mellplasztikai műtétek során nem alkalmazható. Ha valaki korábban mellrákban szenvedett, és a sebészek az eltávolított daganatos szövetek helyére kívánnak újakat növeszteni, előfordulhat, hogy a beültetett állványzaton a tumorsejtek kezdenek el burjánzani. Ugyanakkor Polak nagyon izgalmasnak találta az ausztrál kísérleteket, mivel azok a szervezet saját regenerálódó képességének kiaknázására törekszenek.

Cronin szerint egyelőre a módszer legnagyobb hátránya, hogy a sejtek ugyan osztódni kezdtek, de a keletkező új szövetek mérete és formája nem szabályozható.


New Scientist

2001. május 25.

         

üres
© pipacs.hu
webmester