Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunkhétvégi programajánló


Vírusos szájvíz


A szájrák kialakulását megakadályozó szájvizet fejlesztettek ki amerikai kutatók. Az öblögető folyadék olyan genetikailag módosított vírusokat tartalmaz, amelyek képesek elpusztítani a daganatképződésre hajlamos sejteket, még mielőtt a betegség rosszindulatúvá válna.

Főként a dohányosokat, és az alkoholistákat fenyegeti az a veszély, hogy szájuk nyálkahártyájának sejtjeiben olyan mutációk keletkeznek, amelyek a sejtek önszabályozó rendszerét megzavarva, daganatképzodést indítanak el a szájüregben. A genetikai változások kezdetben kisebb sejtcsoportokat érintenek, később azonban a rákos sejtek burjánzásával a folyamat rosszindulatúvá válhat.

Az elmúlt két évtizedben kiderült, hogy a daganatos betegségek kialakulását genetikai változások okozzák. Daganatképzodés akkor indul meg, ha a sejtekben keletkezett mutációkat a sejten belüli önjavító mechanizmusok már nem tudják korrigálni, és a hibás sejtek korlátlan szaporodásnak indulnak. A houstoni Anderson Cancer Center (ACC) kutatóinak elképzelése az volt, hogy ezeket a megváltozott géneket kiküszöbölve, a rák kialakulása megakadályozható. Azonban ahhoz, hogy a betegség ne alakuljon ki, valamennyi mutáns sejtet el kell pusztítani, a kísérletekbôl kiderült ugyanis, hogy a sejtek nyolcvan százalékának megsemmisítése nem elegendő.

A betegség kezdetén a szájnyálkahártyán látható kisebb piros és fehér színű foltokat a már módosult genetikai állományú sejtek alkotják. Ezekben a sejtekben már nem muködik az a p53 - úgynevezett tumorszupresszor - gén, amely alapesetben megsemmisíti a rákossá váló sejtet. Ha a gén hibás, a beteg sejt életben marad, és gyors ütemben osztódni kezd.

Az Onyx Pharmaceuticals cég támogatta azokat a kísérleteket, amelynek eredményeképpen az ACC kutatói létrehozták a génterápikus szájvizet. Ez a szájvíz az influenza vírushoz hasonló adenovírusokat tartalmaz, ezeket genetikailag úgy módosítottak a kutatók, hogy csak azokat a sejteket fertozzék meg, amelyek hibás p53 gént tartalmaznak.

A vírusos szájvízzel eddig egy önként vállalkozó fiatal dohányos nő öblögetett, akinek szájában már elkezdtek szaporodni a daganatos sejtcsoportok. A kúra után valamennyi rákos sejt elpusztult, míg az egészséges sejtek sértetlenek maradtak. Az íztelen, szagtalan szájvíz klinikai kipróbálása most indul, az önkéntes betegek 12 héten át hetente egyszer öblögetnek majd a génterápikus gyógyszernek tekinthető folyadékkal.


AP

2001. május 17.

         

üres
© pipacs.hu
webmester