Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunkhétvégi programajánló


Új gyógyszer a leukémiára


Május végétől az Egyesült Államokban hivatalosan is forgalomba kerül a Gleevec nevű gyógyszer, amely az eddigi kísérleti eredmények szerint hatásosan alkalmazható a leukémia egyik viszonylag ritka, de nagyon súlyos válfaja, a krónikus myeloid leukémia ellen.

A Gleevec hatása abban különbözik leginkább az eddig ismert gyógyszerektől, hogy az egészséges sejteket megkímélve, célirányosan pusztítja a betegséget okozó sejteket. Ezért a fellépő mellékhatásai, (az enyhe hányinger, szédülés, fáradtságérzet, ízületi fájdalom) sokkal csekélyebbek, mint a korábbi kemoterápiás szereké.

Azt a szakemberek is elismerik, hogy egyelőre nem mérhető fel, vannak-e eddig rejtve maradt, hosszú távú hatásai a Gleevecnek. A kezdeti eredmények mindenesetreazonban sok beteg állapotának látványos javulásáról tanúskodnak.

Az Egyesült Államokban évente mintegy 4500-an betegednek meg krónikus myeloid leukémiában (CML). Az ember genetikai állományában egyetlen gén mutációja révén alakul ki a betegség, miutánvel a mutáns gén által kódolt fehérje hatására kóros mértékben növekszik a fehérvérsejtek száma. A Gleevec ezt a génterméket bénítja, és hatására a kezelést során a kísérleti betegek 88 százaléka esetében a vérkép visszaállt a normális értékekre. Eddig a CML gyógyításának egyetlen módja a csontvelő-átültetés volt.


Reuters

2001. május 11.

         

üres
© pipacs.hu
webmester