Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunkhétvégi programajánló


A Lufthansa nem szállít állatokat


A világ egyik legnagyobb légitársasága, a frankfurti székhelyű Lufthansa bejelentette, hogy nem szállít többé kereskedelmi céllal állatokat.

A nyilatkozatot természetvédelmi csoportok képviselőinek jelenlétében olvasták fel a légitársaság megbízottjai. A Lufthansa teherszállítási részlegének vezetője, Andreas Otto szerint a légitársaság a saját hatáskörében a legtöbbet teszi a veszélyeztetett állatfajok védelmére azzal, hogy semmilyen formában nem vesz részt az állatok szállításában. A Lufthansa megállapodást kötött egy német, és egy brit természetvédelmi csoporttal, hogy egyesítik erőiket a sok állatáldozatot követelő, olykor intézményesült, féllegális állatkereskedelem ellen.

A természetes élőhelyeiken befogott vadállatok megfelelő engedéllyel elszállíthatóak, és eladhatóak voltak. Az európai országok egzotikus állatkereskedéseiben kötöttek ki a távoli tájakról származó kétéltűek, hüllők, madarak. Ugyanakkor az európai nagyvárosok boltjaiban beszerezhető kisállatokban pusztán sikeres túlélőit tisztelhetjük azon szállítmányoknak, melyekben rengeteg szerencsétlen társuk még az úti cél elérése előtt elpusztult. Az állatkertek és vadas parkok is gyakran vadon befogott egyedekkel bővítik gyűjteményüket.

A megállapodást aláíró természetvédelmi csoportok azt szeretnék elérni, hogy világszerte korlátozzák a vadon élő állatok szállítását. Szerintük csak azokban az esetekben szabad szállítani őket, ha a természetbe való visszavadításuk a cél, a faj fennmaradása érdekében az állatkertek között létrehozott tenyészprogramban vesznek részt, vagy életmentő állatorvosi beavatkozásra van szükségük.

Repülővel szállítanak évente közel egymillió állatot vadasparkok, állatkertek, laboratóriumi kutatások részére. A repülőgépek csomagterében legtöbbször zsúfoltan helyezik el őket, nincs megfelelő szellőzés, és gyakran túl gyorsan ingadozik a hőmérséklet.


Reuters

2001. május 3.

         

üres
© pipacs.hu
webmester