Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunkhétvégi programajánló


Tesztoszteront termelő bakfislányok


Lányok körében végzett amerikai vizsgálatokból kiderült, hogy néhányukban a pubertáskor kezdetén túltermelődik a férfihormonként közismert tesztoszteron. A hormon túltermelődése génfüggő, és a felnövő bakfisokban fokozza a mellrák kialakulásának kockázatát.

Az arkansasi Food and Drog Administration's National Center for Toxicological Research kutatásában kilenc-tíz éves kislányok vettek részt. A kutatás célja az volt, hogy a női hormonként közismert ösztrogén metabolizmusát vizsgálják. A kutatók arra voltak kíváncsik, hogy mi a női hormonok szerepe a kislányok nővé érése során. Meglepetésükre azt tapasztalták, hogy a lányok egy részénél a pubertáskor elején a legnagyobb koncentrációban termelődő hormon a férfi nemi hormonnak tekintett tesztoszteron volt.

A vizsgálatban 192 különböző etnikai csoporthoz tartozó lány vett részt. A kutatók kikérdezték őket táplálkozási szokásaikról, mérték testtömeg indexüket, feltérképezték a környezetüket, és elemezték a nemi hormonok termelődéséért felelős génjeiket. Úgy találták, hogy a tesztoszteron termelésért az úgynevezett CYP3A4 gén a felelős. Ez génvariáns csak azokban a lányokban volt aktív, akiknél magas tesztoszteron-szintet mértek. A nemi hormonok termelődésével egy időben kezd el növekedni a lányok melle is, így a kutatást vezető Fred Kadbular számára nem volt meglepő, hogy összefüggést találtak a mellrák kialakulása és a pubertáskori tesztoszteron-termelést kódoló CYP3A4 gén jelenléte között. A kutató azonban nem javasolja, hogy az orvosok gyógyszerekkel avatkozzanak be a bakfislányok hormonháztartásába, mivel a mesterséges hormonkészítmények durva beavatkozást jelenthetnek a az érzékeny hormonegyensúlyba.


American Association for Cancer Research

2001. április 24.

         

üres
© pipacs.hu
webmester