Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunkhétvégi programajánló


Didergő pingvinek


Napok óta hideg, csontig hatoló szél uralkodik Nagy-Britanniában. Ismét előkerültek a nagykabátok, vastag sálak, fejfedők, még az állatkerti pingvineket is takaróba burkolták gondozóik.

A brit szigeten annyira hideg lett, hogy a pingvineket is a megfázás fenyegeti. A yorkshire-i Malton melletti flamingó park gondozói kénytelenek voltak puha takarókat és melegvizes palackokat beszerezni, hogy újszülött pingvinjeiket megvédjék a pusztulástól.

Tihanyi Réka rajza

A parkban a napokban született 12 Humboldt-pingvin fiókának külön-külön takaró és melegített lepedő jár, mivel szüleik nem tudják melegen tartani őket. Az inkubátorba helyezett madarak állandó felügyelet alatt állnak, gondozójuk háromóránként eteti őket, és ellenőrzi hőmérsékletüket.

Ez a pingvinfajta hagyományosan Chile és Peru partvidékén él, ahol melegebb időjáráshoz szoktak. Zsírpárnáik sokkal vékonyabbak fajtársaikénál, ezért nehezen tűrik a hideg éghajlatot. Angliában ennek ellenére sok van belőlük, hiszen itt a kora tavasz nem szokott hűvös lenni, így amikor a fiókák áprilisban kibújnak a tojásból, jó esélyük van a túlélésre.


Daily Mail

2001. április 24.

         

üres
© pipacs.hu
webmester