Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunkhétvégi programajánló


Helyreállítható idegrendszeri kapcsolatok


Brit neurológusok bíztató állatkísérleteinek eredményei új reményt nyújthatnak a gerincvelő károsodása miatt megbénult embereknek. A kutatóknak biokémiai beavatkozásokkal sikerült helyreállítani a sérült idegrendszeri kapcsolatokat. A módszer az emberek gyógyításában öt-tíz év múlva válhat alkalmazhatóvá.

Baleseti sérülések miatt megbénult betegek többsége gerincvelő sérülés miatt kényszerül élete végéig kerekesszékbe. Bár az utóbbi időben számos kutatás bizonyította, hogy az idegsejtek különleges körülmények között osztódásra bírhatók, az esetek döntő többségében a felnőtt szervezetben új idegsejtek nem képződnek, a sérült idegsejtek nem regenerálódnak, és sejtek közötti elveszett kapcsolatot nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem lehet helyreállítani.

James Fawcett, a Cambridge University Centre for Brain Repair kutatásainak vezetője szerint a regeneráció hiányát az okozza, hogy a sérülés helyén sebhely keletkezik. Egy különleges hegszövet jön létre, amely által termelt molekulák blokkolják az idegsejtek újraképződését. A kutatók az úgynevezett kondroitináz nevű enzim segítségével el tudták távolítani ez a szövetet laboratóriumi patkányok sérült gerincvelejéből, így az állatok visszanyerték a sérüléskor elveszített képességeik egy részét. Ez az első eset, hogy az enzim hatására az idegszövet regenerálódásnak indult. Az idegrendszert ért sérüléseket azonban a jövőben valószínűleg több módszer együttes alkalmazásával lehet majd gyógyítani.

Angliában évente ezren, az Egyesült Államokban mintegy tízezren válnak a központi idegrendszert ért sérülések áldozatává, átlagéletkoruk 19 év, ám várható életkoruk azonos az egészséges emberekével.


BBC

2001. április 20.

         

üres
© pipacs.hu
webmester