Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunkhétvégi programajánló


Temetetlen holtak


Magyarországon jelentős számban tárolnak olyan halottakat, akiknek eltemetéséről hosszú idő elteltével sem gondoskodott senki. Az Egészségügyi Minisztérium vizsgálatot tervez az esetek felderítésére - jelentette a Magyar Távirati Iroda.

"Az Egészségügyi Minisztérium legkésőbb május elején vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogy milyen gyakran fordul elő a halottak eltemetésére előírt, legfeljebb 30 napos határidő megsértése, a köztemetés elmulasztása" - közölte Pulay Gyula, a szaktárca közigazgatási államtitkára.

Pulay Gyula a tegnapi ombudsman-i közleményére reagált. Kijelentette, hogy megalapozottak azok a hírek, hogy országszerte jelentős számban tárolnak olyan halottakat, akiket nem temettek el.

Gönczöl Katalin, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa ajánlásban kérte az egészségügyi minisztertől - folytasson országos vizsgálatot annak feltárására, hogy a különböző egészségügyi intézményekben, tetemtárolókban milyen gyakran fordul elő a legfeljebb 30 napos határidő megsértése.

Pulay Gyula közölte, hogy az országos vizsgálatot az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szakemberei végzik majd el. A szakemberek nemcsak arra keresik a választ, hogy mennyire gyakori a halottak eltemetésére előírt határidő megsértése, hanem azt is vizsgálják, milyen okok következtében fordulhatnak elő ilyen esetek. Mivel a jogszabály egyértelműen előírja a halottak eltemetésére vonatkozó eljárásokat, az ettől eltérő intézkedések jogsértést jelentenek. A közigazgatási államtitkár megjegyezte, hogy a tárca csütörtökön kapta meg az ombudsman jelentését, amely június 30-ig ad határidőt az intézkedések megtételére.


MTI

2001. április 20.

         

üres
© pipacs.hu
webmester