Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunkhétvégi programajánló


a témához kapcsolódó oldalak
Ésszerű kannibalizmus Sivatagi utazóknak nem árt kirázni reggelente a bakancsukat, mivel a homokrengeteg minden hektárjára ötven kiló skorpió jut. Amerikai kutatók szerint a skorpiók sikeres életstratégiájának az a titka, hogy nagyon lassan élik fel energiatartalékaikat, továbbá hogy a tartalék tápanyagot utódaikban raktározzák, akiket szükség esetén elfogyasztanak.
010129-esszeru.htm
Kannibál halak


A hím édesvízi halak gyakran őrt állnak az általuk megtermékenyített peték mellett, hogy megvédjék leendő utódaikat a külső támadásoktól. Ugyanakkor ha éhesek, habozás nélkül megeszik saját ikráikat.

A legtöbb édesvízi halfaj szaporodása hasonló séma alapján zajlik. A hímek fészket építenek, a nőstények lerakják petéiket, amelyek tetejére a hímek ráfecskendezik spermájukat. Ez a folyamat a külső megtermékenyítés. Amíg az ikrákból ki nem kelnek az ivadékok, a hímek őrt állnak a fészek mellett, hogy megvédjék a fészekrabló ragadozók támadásaitól. Őrző-védő tevékenységük közben a hímek nem hagyják el őrhelyeiket, és ez lehet az oka annak, hogy időnként annyira megéheznek, hogy megeszik saját ikráikat.

Az amerikai Purdue University molekuláris biológusai akkor figyeltek fel a halak kannibalizmusának jelenségére, amikor egy édesvízi halpopuláció genetikai állományát vizsgálták. Andrew DeWoody és munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy vajon a halak különbséget tudnak-e tenni a saját fészekaljuk, és egy másik hím által megtermékenyített petecsomók között. A kísérlet során naphalak egymás közelében elhelyezkedő fészkeit vizsgálták.

Megfigyelték, hogy az idegen hímek gyakran megközelítették fajtársaik költőhelyét, ezért a kutatók úgy vélték, hogy valószínűleg megdézsmálják a szomszédos fészkeket. A kísérletet a következőképpen folytatták: a hím naphalak megemésztetlen gyomortartalmát eltávolították, majd elvégezték a megevett peték és halembriók DNS-vizsgálatát. A kapott genetikai mintázatot összehasonlították az apák DNS-ével, és várakozásukkal ellentétben azt az eredményt kapták, hogy a hímek zömében saját leendő utódaikat fogyasztották el.


Scientific American

2001. április 19.

         

üres
© pipacs.hu
webmester