Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunkhétvégi programajánló


A tévé hatása alatt álló csimpánzok


Nem az ember az egyedüli faj az állatvilágban, amelynek érzelmeire hatnak a mozgóképek. Amerikai kutatók szerint az emberszabású majmok is érzékenyen reagálnak a képernyőn látottakra.

Az atlantai Yerkes Regional Primate Research Center kutatói arra is felfigyeltek, hogy a csimpánzok úgy viselkednek a videót nézve, mintha a látott események a valóságban történtek volna meg velük.

Eddig úgy tartották, hogy a mások érzelmeire adott árnyalt válasz elsősorban emberi tulajdonság. A főemlősök, de leginkább az emberszabású majmok képesek érzelmeik kifejezésére, például rikoltozással, vagy fogaikat kimutatva félelmetes képet vágnak, amivel az a céljuk, hogy felhívják fajtársaik figyelmét a rájuk leselkedő veszélyre. Az azonban mindezidáig vitatott volt, hogy az állati mimika csupán a kommunikáció eszközének tekinthető-e, vagy át is élik érzéseiket az emberszabásúak.

Az atlantai kísérletben három, laboratóriumban nevelkedett csimpánzzal dolgoztak együtt a kutatók. Megtanították a majmokat arra, hogy a joystickkel mozgassák a számítógép kurzorát, és ezáltal különböző képek között válogassanak a képernyőn. A képekre rákattintva az állatok rövid videó-részletet tekinthettek meg.

A kutatást vezető Lisa Parr úgy állította össze a klipeket, hogy azok a csimpánzok korábbi élményein alapultak. Az egyiket megtekintve orvosi vizsgálatot láttak, az állatorvos injekciót szúr egy csimpánzba, vagy ijedt csimpánz felé altató nyílpuskával közelít az ápoló. Egy másik filmrészleten nyugodtan játszó majmok láthatóak, és olyan majommimikai elemeket mutató közeli felvételeket is nézhettek a kísérleti állatok, ahol fajtársaik sikoltoznak, és fenyegetően vicsorítanak. Ezeken kívül még olyan majomszereplők nélküli, de kellemes élményeket ébresztő filmrészletek között is válogathattak az alanyok, amelyeken például kedvenc ételük volt látható. A kutatók megfigyelték, hogy ez utóbbi felvételeknél a csimpánzok szívesebben választották azokat a filmrészleteket, ahol játszó fajtársaikat figyelhették meg, és következetesen kerülték az olyan videók megtekintését, amelyen számukra félelmetes jelenetek voltak láthatóak.

A kísérlet közben Parr mérte a tévéző csimpánzok bőrének hőmérsékletét is, és azt tapasztalta, hogy ijesztő filmrészletek megtekintésekor a kísérleti állatok bőrének hőmérséklete csökkent. Ezt a reakciót a félelem és szomorúság fizikai jelének tekintette.

A kutató arra a végkövetkeztetésre jutott, hogy a csimpánzok érzelmekkel reagáltak a filmen látottakra, és sokkal inkább a történet hatott rájuk, mintsem az egyes képek. A reakciók rávilágítottak arra az információs rendszerre, amelyben az együtt élő csimpánzok egymással kommunikálnak.


Animal Cognition

2001. április 19.

         

üres
© pipacs.hu
webmester