Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunkhétvégi programajánló


Fogak a barlangban


Dél-Kínában szokatlan leletre, egy fogakkal teli barlangra bukkantak amerikai archeológusok.

Az ember által legalább 300 000 éve lakott barlangban még néhány évvel ezelőtt is éltek. Ezért csak 1996-ban férhettek hozzá a régészek, akkor kezdték el a feltárását. Meglepetésükre az ott talált leletek legalább 30 százalékát fogak tették ki. Két méterrel a felszín alatt, egy 200 000 évvel ezelőtt keletkezett réteg szinte teljes egészében fogakból áll, főként nagy testű állatok (elefántszerű sztegodonok, rinocéroszok, bölények) fogaiból. Egy másik, 300 000 évvel ezelőtt keletkezett réteg nagy mennyiségben tartalmazza agancsok és agyarak töredékeit.

A régészek úgy vélik, hogy az agyarakat, agancsokat, és a fogakat az ősember gyűjtötte össze és hurcolta haza barlangjába, hogy szerszámkészítésre használja azokat. A mészköves vidék ugyanis nagyon szegény szerszámkészítésre alkalmas kövekben. A területen főként bambusz termett, és a bambusz puha bele csak akkor fogyasztható, ha megfelelően kemény szerszámok állnak rendelkezésre a darabolására. A bambusz alkalmas szerszámnyélnek is, ha megfelelő fejet, vagy hegyet tudnak hozzáerősíteni.

Szokatlan a barlangban talált csontok összetétele is. Koponyacsont alig van, gerinc és borda is kevés, de aránytalanul sok a végtagcsont. A régészek feltételezése szerint, az ősemberek a vadászatról a nagy állatok legkönnyebben szállítható részeit, vagyis a végtagokat vitték haza a barlangba. Egy bölény, vagy akár egy rinocérosz combját is egész egyszerűen vállra dobva lehet vinni. A nehezebben szállítható részekből valószínűleg helyben fogyasztottak el annyit, amennyit bírtak, a többit otthagyták.


2001. április 18.

         

üres
© pipacs.hu
webmester