Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk


a témához kapcsolódó oldalak
Dolly karanténban Száj- és körömfájás járvány Európában, és azon túl is
010306-dolly.htm
Az egyetlen megoldás a mészárlás


Független brit kutatócsoport a Science legutóbbi számában közölt jelentése szerint a száj- és körömfájás vírus terjedésének megakadályozásában az állatok gyors lemészárlása hatékonyabb megoldás, mint a védőoltás.

Matematikai modelleken alapuló előrejelzéseket készített az Imperial College of Science, Technology, and Medicine kutatócsoportja a hasított körmű (patás) háziállatokat megbetegítő száj- és körömfájás járvány további alakulásáról. A jelentés végkövetkeztetése az, hogy a "sajnálatos és egyetlen megoldás" a járvány megfékezésére az állatok azonnali levágása. Több mint 600 000 állatot mészároltak le az elmúlt két hónapban Nagy-Britanniában, és ez még csak a fele a legutóbbi 1967-es járvány idején elpusztított jószágoknak. A brit állatvédő szervezetek heves tiltakozása ellenére a tudományos alapokon végzett mészárlás folytatódni fog a nyár folyamán.

A jelentésből kiderül, hogy a kórokozó vírus terjedési sebessége a biztonsági előírások szigorú betartása mellett sem fékezhető. A járvány terjedésének matematikai modellezése során a kutatók figyelembe vették a farmok egymáshoz viszonyított térbeli elhelyezkedését, és a további biztonsági intézkedések várható hatását. A kevésbé fertőzött területeken az állatok karanténba zárása időlegesen megakadályozhatja a betegség terjedését, de az erősen fertőzött területeken két megoldás kínálkozik: az állatok védőoltása, illetve azok teljes kiirtása. A szimulációs modellek szerint ez utóbbi hatékonyabb megoldást kínál a problémára.


Science

2001. április 17.

         

üres
© pipacs.hu
webmester