Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk


Tetoválással is terjed a hepatitisz C


A szexuális érintkezéssel átadható fertőző betegségek legtöbbször tűvel és vérrel is terjednek. Ezért a hepatitisz C vírusfertőzést a közös tűt használó drogosok és az akupunktúrás gyógykezelésen résztvevőkön túl a tetováló szalonok vendégei is könnyen megkaphatják.

A hepatitisz megbetegedések közül a legveszélyesebb a C vírus hatása. A fertőzés nyomán az akut májgyulladás szokásos tünetei, így a besárgulás általában nem jelentkeznek. A beteg legtöbbször évekig tudomást sem szerez fertőzöttségéről. Évek, vagy inkább évtizedek múltán azután minden látható előjel nélkül jelennek meg a fertőzés halálos késői következményei, a májcirózis, vagy a májrák.

A betegség legtöbbször nemi úton és fertőzött vérkészítményekkel terjed. A hepatitisz C által veszélyeztetett csoportba tartoznak a közös tűt használó kábítószer fogyasztók, de a fertőzés veszélye az akupunktúrás kezeléseken sem hagyható figyelmen kívül. A későn diagnosztizált fertőzöttek 40 százaléka azonban nem ezekből a rizikócsoportokból került ki, állapítottak meg a dallasi Southwestern University kutatóorvosai. Régebbi kutatási eredményeik áttekintése során felfigyeltek arra, hogy a fertőzött betegek hatodának tetoválása van.

Az 1991-92-ben végzett vizsgálatba egy ortopédiai klinika olyan pácienseit vonták be, akik nem tudtak arról, hogy fertőzöttek lennének. A 626 vizsgált személy közül 113 volt tetoválva, közülük 52 tetováló stúdiókban szerezte be tetkóját. Az elvégzett vérvizsgálat szerint a nem tetováltak 3,5 százaléka, a tetováltak 22 százaléka, ezen belül a tetováló stúdiókban tetováltak 33 százaléka bizonyult fertőzöttnek.

A kapott statisztikai eredményt azonban meghamisíthatja az, hogy a tetováltak többsége a klasszikusan veszélyeztettek csoportjába is besorolható volt, vagyis promiszkuitásban éltek, és/vagy kemény drogokat fogyasztottak. Ezért a felmérést mélyinterjúkkal egészítették ki, amelyekből kiderült, hogy a tetováltak fertőzöttségének nagy része nem magyarázható mással, csakis a tetoválás során elszenvedett fertőzéssel. A kutatók számításai szerint abban az időben az Egyesült Államokban kétszer annyian fertőződtek meg a viszonylag gyakori, divatos tetoválás során, mint a kábítószerezés miatt. Ez az eredmény valószínűleg a tetováló stúdiók higiéniai hiányosságaira vezethető vissza. A többször használt tűk nem megfelelő fertőtlenítése mellett fertőző forrás lehet a festék többszöri használata is, valamint az a gyakorlat, hogy a tetováló a keze hátoldalán ellenőrzi, elég hegyes-e a tű.


University of Texas Southwestern

2001. április 13.

         

üres
© pipacs.hu
webmester