Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk


a témához kapcsolódó oldalak
Éhesen a pirosat keresik a főemlősök Az emberekre is jellemző trikromatikus látás a főemlősöknek is segít kiválasztani a legízletesebb táplálékot a dzsungelek sűrűjében. Új kutatások szerint a piros, a zöld, és a kék szín megkülönböztetésén alapuló látás kialakulását nem a gyümölcsök színe, hanem a friss, piros levelek segítették elő.
010326-ehesen.htm
Ősi társunk a galandféreg


A rosszul átsütött borsókás sertés- vagy marhahústól férgessé válhatunk. Talán meglepetést okoz a hír, de legújabb kutatások szerint elképzelhető, hogy ezeket a kellemetlen élősködőket, a galandférgeket évezredekkel korábban tőlünk kapták háziállataink.

Eric Hoberg, a US Department of Agriculture parazitológusa sok-sok faj vizsgálatával kezdett hozzá a galandférgek evolúciós történelmének rekonstrukciójához. Munkája nyomán megdőlni látszik a hosszú évek óta elfogadott nézet, mely szerint a galandférgekkel mi emberek a sertéstől és a szarvasmarhától fertőződhetünk meg. Hoberg szerint mindez fordítva történt.

Galandférgekkel eleink a dögevő életmód révén találkozhattak először. Hoberg kutatásaira támaszkodva állítja, hogy a galandférgek családfája hűen ábrázolja, mit, mikor, és hol ettek őseink. A bennünk élősködő faj legközelebbi rokonát az afrikai szavannák oroszlánjaiban és hiénáiban találjuk meg. Ezek a csúcsragadozók a bélparazita galandférgeket az antilopoktól szerzik be.

Egy a korai hominidák táplálkozásával foglalkozó kutató azt mondja, többféleképpen is értelmezhetők ezek az eredmények. A fokvárosi szakértő szerint nem feltétlenül szükséges, hogy őseink és a ragadozók ugyanazt a táplálékot fogyasszák, az is elég lehetett, ha egy helyen éltek. Az ember bizony sokszor nagyon piszkosan él, így a ragadozók könnyen kaphatták galandféreg élősködőiket őseinktől, akiket a nagymacskák és a hiénák is előszeretettel és gyakran fogyasztottak.

Bizonyítékok igazolják, hogy az ember kétmillió éve lett húsevő. Vannak paleontológusok, akik úgy gondolják, a Homo nemzetséget az Australopithecus nemzetségtől a kőhasználat mellett éppen a húsevés különbözteti meg.


Proceedings of the Royal Society

2001. április 11.

		 

Összeállította: Szöllősi Melindaüres
© pipacs.hu
webmester