Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk


a témához kapcsolódó oldalak
Kokainisták agya A kokainfogyasztók agya a vártnál sokkal kevésbé reagál az ingerlésre. Ez a hatás a Yale University kutatói szerint akkor is fennmarad, amikor a kábítószer már kiürült a szervezetből.
010228-kokain.htm
Drogokkal a drogok ellen Az emberi viselkedés egyre többféle megnyilvánulására tekintenek úgy a szakemberek, mint kémiai vagy lelki kényszer következtében véghezvitt cselekedetekre, amelyek nyomán függőség alakul ki, és egyre nehezebb lesz lemondani róluk. A klasszikusnak számító alkoholizmus és kábítószer-függőség kezelése mellett a gyógyszeres leszoktatás lehetőségét ajánlják kóros étkezési, vásárlási és alvási szokások, a túlzásba vitt szerencsejáték, a rögeszmés szerelmi késztetés, a kockázatkereső magatartás, a dohányzás és a kleptománia ellen is. A Pipacs alábbi összeállításában a leszoktató drogokról lesz szó.
001222-drog.htm
Új gyógyszerek az elvonókúrában


Eddig a gyógyászat más területein használták azokat a gyógyszereket, amelyek új kutatások szerint enyhíthetik a súlyos elvonási tüneteket a kokain-elvonókúra korai szakaszában lévő betegeken.

Az elvonókúrára vállalkozó kokainisták körében nagy azok aránya, akik nem tudják végigcsinálni a kezelést. A propranolol olyan szer, amely az adrenalin szorongást okozó hatását gátolja. A súlyos elvonási tünetekkel küszködő betegek gyakran érzékenyebbek az adrenalinra az átlagnál, ami a kezelést meghiúsíthatja. Amerikai kutatók azt tapasztalták, hogy azok közül, akik propranololt kaptak, sokan hosszabb ideig vállalták az elvonókúrát, és kevesebb kokaint használtak.

A nyolchetes, kettős vak kísérletben (vagyis amikor nem csak a betegek, de maguk az orvosok sem tudják, ki az, aki valódi gyógyszert kap, és ki az, aki csupán placébót) 108 kokainista vett részt. Az eredmények szerint a vérnyomáscsökkentő hatásáról ismert propranolol jó hatással volt a drogfüggő személyekre. A kábítószeresek közül épp azokat a legnehezebb kezelni, akik a legerősebb kábítószerfüggők, és az elvonási tünetek is az ő esetükben a legsúlyosabbak. Nem meglepő, hogy a tapasztalatok szerint éppen ők azok, akiknél a legkisebb az elvonókúra sikere.

A felfedezés szorosan kapcsolódik korábbi kutatásokhoz, amelyben a kutatók az amantadin hatását vizsgálták. Az amantadin csökkentette az erős elvonási tünetekkel rendelkezők kokainfüggőségét. A szert hagyományosan Parkinson-kórban szenvedő betegeknek adják. Akkor úgy gondolták, az amantadin csökkenti az agyban a dopamin szintet, így enyhül a függőség. A kutatók szerint az eredmények ismeretében időszerű egy harmadik, a két szer kombinációját vizsgáló tanulmányba is belevágniuk.


UniSci

2001. április 11.

		 

Összeállította: Szöllősi Melindaüres
© pipacs.hu
webmester