Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk


a témához kapcsolódó oldalak
A Brown University honlapja
http://www.brown.edu
A University College London honlapja
http://www.ucl.ac.uk
A University of Southern California honlapja
http://www.usc.edu
A fiatalság hormonja


Az öregedés okait vizsgáló kutatók legfrissebb eredményei szerint hormonok okozzák az életkor előrehaladtával bekövetkező változásokat. Élesztő, fonálférgek, és gyümölcslegyek genetikai vizsgálata hasonló eredményt hozott: az öregedésért egy inzulinszerű hormon felelős.

Az öregedés és a halál jelensége alapvető biológiai folyamat. Ezek az evolúciós jelentőséggel bíró, genetikailag meghatározott életfunkciók minden élőlényt egyaránt érintenek. A genetika modell-organizmusain végzett kutatások során életkort befolyásoló hormonális hatásokat ismertek fel a kutatók. Megállapították, hogy az inzulinnak és egy inzulinhoz hasonló növekedési faktornak alapvető szerepe van az öregedési folyamatokban. Ezek a hormonok fehérjék, amelyek termelődését gének szabályozzák. Az élesztőben, a laboratóriumi fonálféregben (Caenorabtitis elegans), és az ecetmuslicában (Drosophila melanogaster) egyaránt megtalálható annak az inzulinszerű hormonnak a génje, amelynek termelődésének hatására elkezdődik az öregedés.

A kutatók feltételezik, hogy hasonló folyamatok zajlanak le az emberi szervezetben is, annak ellenére, hogy ezek a kísérleti állatok nagyon különbözőek egymástól. Sőt, ez a különbözőség éppen azt erősíti meg, hogy az evolúció folyamatának igen korai szakaszában kialakult, és valamennyi állatban megmaradt, úgynevezett konzervatív génekről van szó, amelyek akkor fejlődtek ki, amikor az élesztő, a férgek, a rovarok és az emlősök még közös őssel rendelkeztek.

Az amerikai Brown University kutatói ecetmuslicákkal végezték kísérleteiket. Alapesetben inzulin hatására a muslicák agyában egy úgynevezett juvenilis hormon termelődik, amelynek hatására az állatok szaporodni és öregedni kezdenek. A Marc Tatar vezetésével működő kutatócsoport tagjai molekuláris genetikai beavatkozásokkal olyan muslicákat hoztak létre, amelyekben nem működtek az inzulint megkötő receptor-sejtek, és azt tapasztalták, hogy ezek az állatok jóval tovább éltek, mint társaik. Ugyanakkor a kutatók azt is megfigyelték, hogy a lassúbb öregedésnek ára van, a hibás receptorral rendelkező muslicák nagyon aprók maradtak. A kisméretű nőstény gyümölcslegyek kétszer annyi ideig éltek, mint a normálisak, míg a genetikailag módosított hímek húsz nap után elpusztultak. Tatar és munkatársai a jövőben egereken dolgoznak tovább, a juvenilis hormon emlősökre gyakorolt hatásainak megismerésén. Arra kíváncsiak, hogy milyen hatása van a hormonnak a sejtekre és szövetekre.

A University College London kutatói laboratóriumi fonálférgeken vizsgálják a juvenilis hormon hatását. A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy az inzulin-receptor gén módosítása után állatok 50 százalékkal hosszabb ideig éltek, de a változás nemcsak az életkorukat módosította, hanem a szaporodóképességüket is. A módosított férgek termékenysége csökkent.

Élesztőn végezte kutatásait Paolo Fabrizzio, a University of Southern California kutatója. Ő az élesztő inzulin-receptor génjének módosítása után tapasztalta azt, hogy a sejtek háromszor olyan hosszú ideig maradtak életben, mint a természetes sejtkultúráikban. Az élesztő esetében is jelentkeztek a mellékhatások, a mutáns sejtek mérete sokkal lassabban nőtt.

A férgekben és a muslicában csupán egyféle inzulin jellegű hormon termelődik, az emlősökben és az emberben az inzulin mellett, az inzulinnövekedési faktor (IGF-I) felelős az öregedésért. Bár közvetlen bizonyíték nincs rá, mindhárom kutatócsoport arra következtetésre jutott, hogy az emberben is a hormonális folyamatok szabályozzák az öregedést.


Science

2001. április 10.

         

üres
© pipacs.hu
webmester