Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk


a témához kapcsolódó oldalak
A menopauza okai az agyban keresendők A változás korába érő nők kénytelenek elszenvedni a menopauza kezdetét kísérő kellemetlen tüneteket, a hőhullámokat, az izzadást, a heves szívdobogást, a szorongást, és a depressziót. Új kutatások azt állítják, a termékenység végét jelentő változások nem is a petefészekből indulnak ki, hanem bizonyos agyi folyamatok napi ritmusának megbomlásával kezdődnek.
010330-menopauza.htm
Egerek biológiai órája


Genetikailag módosított, úgynevezett transzgénikus egerek segíthetnek megfejteni az emlősök biológia órájának működési mechanizmusát.

A napi életműködések számos élőlényben, így az emberben is ciklusokban zajlanak. A 24 órás időtartam alatt olyan periodikus változások zajlanak le a szervezetben, mint az alvás-ébrenlét, a pulzus változása, a hormontermelődés, és az oxigénhasználat. Az emlősökben a biológiai óra elsődleges működéséért a központi idegrendszer bizonyos sejtcsoportjai felelősek. Az amerikai Howard Hughes Medical Institute kutatói kétszáz féle különböző transzgénikus egér törzset tenyésztettek ki, amelyben a ciklikus szabályozásért felelős agyi sejtek különböző arányú mutációját hozták létre. A kísérletek eredményei azt mutatták, hogy a mutáns egerek biológiai órája megzavarodott. Az állatok agya annál kevésbé volt képes a ciklikus életfunkciók szabályozására, minél nagyobb volt bennük a mutáció aránya.

A kutatók megállapítottak, hogy a szabályozást kétféle idegsejt típus végzi, amelyek szinkronizált működésére van szükség a szabályos napi ritmus kialakulásához. A kutatást vezető Joseph Takahashi szerint a mutáns és egészséges idegsejtek különböző arányát tartalmazó laboratóriumi egértörzseket az agyműködés és a magatartás további vizsgálatára is fel lehet használni.


Howard Hughes Medical Institute

2001. április 10.

         

üres
© pipacs.hu
webmester