Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk


Baktériumevés


Hatékonyan csökkenti az allergiás megbetegedések kialakulását, ha terhes nők és újszülöttek baktérium kultúrákat fogyasztanak - adta hírül a brit The Lancet orvosi folyóirat.

A kutatók főként az asztmás, és ekcémás megbetegedések megelőzésre javasolják az immunrendszert erősítő ártalmatlan mikrobák beiktatását az étrendbe. Az elmúlt években a fejlett országokban ugrásszerűen megnőtt az allergiás betegek száma, annak ellenére, hogy a betegek fokozott higénia feltételek megteremtésével próbálták elkerülni az allergéneket. Az új megközelítést felvető finn kutatók most úgy vélik, hogy a túlzott óvatosság csak fokozta az allergiára való hajlamot, mivel a steril környezetben a csecsemők immunrendszere nem ismerkedhetett meg időben azokkal az allergiát kiváltó anyagokkal, amelyek a későbbiekben megbetegítik őket.

A több éve tartó kísérletben 160 terhes nő vett részt, a csoport egyik felének hatóanyag nélküli gyógyszer kapszulákat, azaz placebót adtak a kutatók, míg a csoport másik felének ártalmatlan baktériumokat tartalmazó kapszulákat, és az adagolás az újszülötteknél is folytatták. Azt tapasztalták, hogy a világra jött gyermekek között azokban, akiknek anyja baktériumokat fogyasztott, fele annyi allergiás beteg volt, mint a kontroll csoportban. A Lancet szerint, az immunrendszer születés előtti erősítése, az úgynevezett probiotika új távlatokat nyithat a gyógyászatban.


The Lancet

2001. április 10.

         

üres
© pipacs.hu
webmester