Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk


Bábáskodó amőbák


Az élőlények világrajövetelének összetett folyamatában a természet gyakran segítőtársakat rendel a szülők mellé. Fajtársak segédkeznek a szülés alatt, vagy az utódok elkülönítésében. A bábák nemcsak a magasabbrendű állatok szaporodásakor vannak jelen, hanem a mikroszkopikus méretű élőlények, az amőbák világában is - adta hírül a Nature.

Az amőbák ivartalanul szaporodó egysejtű élőlények. Osztódásukat megelőzően genetikai anyaguk megkettőződik, két új sejtmag alakul ki és különül el a sejten belül. Ezt követi általában a két sejt szétválása. Az izraeli Weizmann Institute munkatársai azonban egy új jelenségre lettek figyelmesek az amőbák osztódásakor. A kutatók megfigyeltek olyan amőbákat, amelyeknél nem a hagyományos módon következett be a két utódsejt szétválása. Számos esetben a sejtek szorosan egymás mellett maradtak, és egy vékony és rugalmas sejtplazmahíd továbbra is "köldökzsinórszerűen" kapcsolta össze azokat. Először azt hitték, hogy a hasadási folyamat végén bekövetkezett hibáról van szó, de utóbb felismerték, hogy az együtt maradásnak szerepe van az amőbák életében.

Tihanyi Bence rajza

A komplex rendszerek fizikáját vizsgáló kutatócsoport az élő sejtek szétválásának fizikai folyamatait vizsgálja. Az amőbák osztódása azért lett kutatásuk tárgya, mert valamennyi eukarióta sejt közül az amőbák osztódnak a leggyorsabban. Az Elisha Moses vezetésével működő kutatócsoport megfigyelte, hogy számos esetben, amikor a két amőba utódsejt nem tudott szétválni egymástól, egy harmadik amőba a segítségükre siet. Ez a harmadik amőba a két utódsejtet összekapcsoló hídra tekeredik, és elszakítja azt. A bába amőba csak akkor érkezik az osztódás helyszínére, ha eljutnak hozzá az összetapadt amőbák segélykérésének kémiai jelzései. A kutatók szerint a kémiai szignált az osztódó amőbákat határoló sejtmembrán gerjeszti. A membrán lipidmolekulák rétegébe ágyazott fehérje- és szénhidrát molekulákból áll, a két utódsejt szétválásakor különösen nagy nyomás helyezkedik a membránra, és a mechanikai ingerek hatására kémiai vegyületek szabadulnak fel, amelyek odacsalogatják a segítő egysejtűt az osztódás helyszínére.

A kutatóknak egyelőre még nem sikerült azonosítaniuk a bába amőbát hívogató kémiai anyagot, de azt remélik, hogy további vizsgálatok során jobban megismerik a bábáskodó amőbák viselkedésének mechanizmusait. A kutatás eredményei segítséget nyújthatnak például a vérhasért felelős kórokozó elleni küzdelemben.


Nature

2001. április 9.

         
         

üres
© pipacs.hu
webmester