Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk


a témához kapcsolódó oldalak
Az Egyesült Államok a világ orra alá füstöl Az Egyesült Államok felmondta a globális felmelegedést okozó szennyező-anyagok kibocsátásának csökkentéséről szóló kiotói egyezményt. A Bush kormányzat döntése szembefordította Amerikát a világ többi részével. Az amerikai elnök, volt texasi kormányzó az amerikai gazdaság lassulásával magyarázza a döntést.
http://www.origo.hu/hirek/
nagyvilag/010330azegyesult.html
Bush figyelmeztetése Kyoto miatt Ha az Egyesült Államok kivonja magát a kyotói szerződés alól, a világ többi része sem fogja azt végrehajtani, s ez a globális felmelegedés elleni folyamat végét jelenti.
http://www.origo.hu/tudomany/
real/010330azeuropai.html
Mi lesz a szén-dioxiddal?


Ha holnap befejeznénk a szén-dioxid kibocsátását, az Amazonas-medence esőerdei egy évszázadon keresztül tudnák csökkenteni a gáz légköri koncentrációját. Egy új modell jóslatai szerint a trópusi esőerdők képesek ellensúlyozni az üvegházhatást.

A növények szén-dioxidot használnak a fotoszintézishez. Az Amazonas-medence esőerdeinek növekedése és populáció-dinamikája arra utal, hogy a növények alkalmazkodtak a szén-dioxidban gazdagabb környezethez. A kutatók kimutatták, hogy még ha meg is áll a gáz mennyiségének növekedése, évtizedekbe telik, mire a lassú fejlődésű fák visszaállnak eredeti növekedési ütemükre.

Több tanulmány is igazolta a közelmúltban, hogy Amazónia erdeinek biológiai tömege növekszik. Az eredmények ellentmondásosak, és még az is kétséges, vajon valóban a szén-dioxid indukálja-e a növekedést. Az erdők működésének teljesebb megértése még a jövő feladata. A kutatók azonban hangsúlyozzák, hogy a megoldást semmilyen körülmények között nem háríthatjuk az erdőkre.


Nature

2001. április 6.

		 

Összeállította: Szöllősi Melindaüres
© pipacs.hu
webmester