Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk


Nem változik az éghajlat


Noha már ötvenezer éve nem élnek, Dél-Amerika hosszú életű megkövült fáinak elemzése azt mutatja, hogy a legutolsó jégkorszak előtt a maihoz nagyon hasonló éghajlat uralkodott a Földön.

A világ második leghosszabb életű fája a tűlevelű Fitzroya cupressoides. A részlegesen megkövült fák érettségét haláluk idején a maradványokból a szakértők meg tudják becsülni, ezek az ismeretek pedig az évgyűrű-elemzéssel együtt az utolsó jégkort megelőző időszak globális klímájáról rendkívül részletes képet adnak. Az éghajlat felderített ingadozásai nagyon hasonlítanak a ma tapasztaltakhoz, még az általunk gyakran szélsőségesnek ítélt El Nino kettő-ötéves oszcillációjával együtt is.

A fák évgyűrűi a kor éghajlatáról nagyon sokat árulnak el. A gyűrűnek mind vastagsága, mind denzitása árulkodik a fa növekedési időszakának hőmérsékleti és esőzési viszonyairól. Az évgyűrűk tudománya, a dendrokronológia sok-sok ősi fába íródott információt vet össze, hogy a helyi klimatikus feltételekről ismereteket szerezzen.

Chile-ben 1960-ban egy földrengés nyomán bukkantak rá az ősi Fitzroya erdőre. A mostani vizsgálatban harminc ötvenezer évvel korábban elpusztult egyedet hasonlítottak össze hasonló korú, a közelben élő Fitzroya fenyőkkel. Az eredmények arról árulkodnak, hogy az utolsó jégkorszak előtt a maihoz nagyon hasonló volt az időjárás. Márpedig mivel egyesek szívesen nevezik a korábbiaknál nyugodtabbnak napjaink éghajlatát, ezek az eredmények sokaknak okozhatnak meglepetést.

Hét klimatikus oszcillációt figyeltek meg a kutatók, melyek közt voltak kettő-ötévenként jelentkezők, és kétszáz évenként visszatérők is. Ehhez nagyon hasonló ingadozások korunk éghajlatára is jellemzőek. Persze korai lenne ebből az egy vizsgálatból messzemenő következtetéseket levonni, további élő és holt anyag elemzése előtt ezeket az adatokat maguk a kutatók is csak tájékoztató jellegűnek tekintik.


Nature

2001. április 6.

		 

Összeállította: Szöllősi Melindaüres
© pipacs.hu
webmester