Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk


Dohányzással a Kaposi-szarkóma ellen


Bár a dohányzás bizonyítottan számos daganatos megbetegedés kialakulásában szerepet játszik, a legfrissebb kutatások szerint a mediterrán vidékeken élő idős férfiak esetében egy ritka bőrrák-fajta, a Kaposi-szarkóma kifejlődést késleltetheti a rendszeres cigarettázás.

Hagyományosan a herpesz vírus okozta Kaposi-szarkóma Dél-Olaszországban, Görögországban, és Izraelben élő, hetven év feletti férfiak lábán kifejlődő bőrbetegség. James Goedert, a Bethesda-i National Cancer Institute kutatója azt tapasztalta, hogy a veszélyeztetett csoportba tartozó dohányosokban lassabban fejlődik ki a Kaposi-szarkóma, mint nem dohányzó társaiknál. Ennek oka valószínűleg abban rejlik, hogy a cigarettázó betegek szervezetében blokkolódik az a molekuláris láncreakció, amely olyan gyulladások kialakulásához vezetne, amelyek hozzájárulnak a bőrrák kialakulásához.

Goedert és munkatársai Szicília nyugati részén végeztek kutatásokat olyan Kaposi-szarkóma herpesz vírussal (KSHV) fertőzött betegek körében, akikben még nem fejlődött ki a bőrrák, és olyanok körében, akiknél már kialakult a megbetegedés. Az tünetmentes csoportba tartozó fertőzöttek 82 százaléka dohányzott, míg a kifejlett szarkómás betegeknek csak a 41 százaléka.

"A dohányos körében fele akkora a klasszikus Kaposi-szarkóma kifejlődésének kockázata, mint a nem dohányzók esetében" - jelentette ki Goedert az American Association for Cancer Research (AACR) múlt heti tanácskozásán. A tanácskozás szakmai közönsége fenntartásokkal fogadta a bejelentést.

"Közismert tény, hogy cigarettázás emberek tízezreit öli meg évente" - jelentette ki Waun Ki Hong, az AACR elnöke. "A Kaposi-szarkómások körében végzett vizsgálat eredményei nem tekinthetők megalapozottnak, mivel túl kevés beteg bevonásával zajlottak, ezért elhamarkodottnak tartom az ilyen messzemenő következtetéseket. Még ha ezek a kutatások azt is mutatják, hogy a dohányzás csökkenti a Kaposi-szarkóma kialakulását, akkor is csak egy elvétve előforduló, ritkán halálos kimenetelű megbetegedésről beszélhetünk" - állította Hong.

Ez azonban nem teljesen egyértelmű, hiszen a Mediterráneum idős lakóin kívül az AIDS betegek is a veszélyeztetett személyek csoportjába tartoznak, náluk a Kaposi-szarkóma felgyorsult ütemben alakul ki, és legtöbbször halálos.


American Association for Cancer Research sajtóközleménye

2001. április 5.

         

üres
© pipacs.hu
webmester