Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk


a témához kapcsolódó oldalak
Arzénkrízis Bangladesben A talajvizek arzénszennyezése a WHO szerint az emberiség történetének legnagyobb, milliókat fenyegető mérgezéséért felelős Bangladesben. A szakértők leszögezték, hogy a lakosság tájékoztatása és a szükséges óvintézkedések bevezetése önmagában kevés, az érintettek egészségügyi állapotának utánkövetését és a vízminőség ellenőrzését addig kell folytatni, amíg végérvényesen el nem múlik a veszély. A krízishelyzeten azonban eddig a nemzetközi összefogás ellenére sem sikerült enyhíteni.
010115-arzenkrizis.htm
Olcsó megoldás az arzénszennyezés kivonására


A mexikói Zimapán városában arzénnal szennyezett az ivóvíz. Arrafelé az emberek nem engedhetik meg maguknak a drága tisztító rendszereket, így a geológusok a kényszertől hajtva jöttek rá, hogy a megoldás az utcán hever.

Zimapán, a Mexikóvárostól 200 km-re fekvő település a XVI. század óta bányászvidék. A terület harmadidőszaki vulkáni eredetű ásványi érceiből ólmot, ezüstöt és cinket nyernek ki. Ezek a természetes eredetű anyagok szennyezik a vízkészleteket, amihez hozzájárul az esővízzel történő kilúgozás is, melynek révén a salakból további fémek mosódnak ki. Mindezek eredményeként a víz helyenként rendkívül savassá válik (pH=2), az arzénkoncentráció pedig elérheti akár a literenkénti 16 grammot is. A mérések tanúsága szerint az arzénszennyezés mértéke az ivóvízforrások felében meghaladja a WHO jelenleg elfogadott egészségügyi határértékét (0,01 mg/liter). A korábbi WHO-standard, és a Mexikóban a mai napig érvényes 0,05 mg/literes szintet a vizek 17 százaléka lépi túl. Az erősen szennyezett víznek tiszta vízzel való hígítása után is csupán a literenkénti 0,4 mg-os szintre esik arzéntartalma, ami nem maradhat egészségügyi következmények nélkül.

A helyi lakosok anyagi helyzete nem teszi lehetővé, hogy tisztító rendszereket vásároljanak, így majd felük nem iszik ebből a vízből. Sajnálatos módon azonban az alternatívaként használt kutak és források zöme is szennyezett. A helyzet megoldására amerikai és mexikói kutatók vállalkoztak. Mesterségesen létrehozott, 0,6 mg/literes arzéntartalmú víz megtisztításával próbálkoztak, különféle kőzetek segítségével. Tapasztalataik azt mutatták, hogy a helyben megtalálható kőzetek jelentős mértékben képesek megtisztítani a vizet az arzéntől. A tényt az a megfigyelés is alátámasztja, hogy a vidéknek az agyagásványokban gazdag palás kőzeten átfolyó vizei egyedülállóan csekély mennyiségű arzént tartalmaznak.

A rezinnel történő ioncserén, a homokon való átszűrésen és fordított ozmózison alapuló, boltban megvásárolható tisztítórendszerek túlságosan sokba kerülnek. Úgy tűnik, itt van egy sokkal egyszerűbb, és anyagi terheket nem jelentő megoldás. Azonban még korai volna, hogy a helybéliek máris hozzálássanak házilag a zúzott kőzet felhasználáshoz, hiszen a módszer biztonságos alkalmazása előtt még további vizsgálatokat kell elvégezni, figyelmeztetnek a szakértők.


UniSci

2001. április 4.

		 

Összeállította: Szöllősi Melindaüres
© pipacs.hu
webmester