Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk


Afrikaiak drogrezisztenciája


Az afrikai népesség genetikai állományában jelenlévő drogrezisztencia gént azonosítottak amerikai kutatók. A gén jelenléte magyarázatot adhat arra, hogy miért hatástalan sokszor bizonyos etnikai csoportokba tartozó rákbetegek kemoterápiája.

A daganatos megbetegedések egyik klasszikus gyógymódja a kemoterápia. A kemoterápia gyógyszeres kezelést jelent, a betegek szervezetébe infúzió formájába sejtpusztító vegyületeket juttatnak, amelyek megölik a rákos sejteket. Vannak azonban olyan betegek, akikre nem hat a kemoterápia, tumorsejtjeik ellenállnak a vegyszereknek, vagyis drogrezisztensek. A Washington University School of Medicine kutatói megállapították, hogy az afrikai és afro-amerikai népességhez tartozó daganatos betegek körében gyakrabban fordul elő a drogrezisztencia, mint a mongolid vagy az europid rasszkörben. Howard L. Mcleod és munkatársai, a gyógyszergenetika szakterületének kutatói egy olyan gént vizsgáltak, amely egy specifikus fehérje, az úgynevezett P-glikoprotein (PGP) termelődését irányítja.

A PGP alkotja azokat a sejtpumpákat, amelyek az idegen vegyületek eltávolítják a sejtből, így a tumorsejtekből a kemoterápiás szereket is, és ennek következtében a rákos sejt túléli a kezelést, a daganat tovább növekszik. A PGP molekulák alkotta sejtpumpák nemcsak a daganatos megbetegedések gyógyításra alkalmazott vegyületek bejutását akadályozzák meg, hanem például AIDS gyógyszerek, vagy a szervtranszplantáció utáni kilökődést gátló szerek bejutását is.

A kutatók a gén egy olyan mutációját hozták létre, amely következtében nem termelődik PGP és a sejtpumpák nem alakulnak ki. A fehérjét kódoló gén mutációjával megszüntető a drogrezisztencia.

Nemzetközi felmérés során tíz etnikai csoportot vizsgáltak, melynek keretében 1280 kísérleti személy vérmintáinak DNS elemzését végezték el a kutatók. A felmérésben gánai, afro-amerikai, europid, és szaudi etnikumokat, továbbá Portugália, Kína, Szudán, és a Fülöp-szigetek többségi lakosságát vizsgálták. A felmérés eredményei azt mutatták, hogy az afrikai népcsoportokban szignifikánsan ritkább volt a PGP képződéséért felelős gén mutációja, vagyis több volt a drogrezisztens egyének száma, mint az europid vagy a mongolid populációkban. A kutatás eredményei egyúttal arra a továbblépésre is lehetőséget adnak, hogy a jövőben egyénre szabott génterápiás kezeléssel akadályozzák meg a drogrezisztencia kialakulását az afrikai betegek körében.


American Association for Cancer Research sajtóközleménye

2001. április 3.

         

üres
© pipacs.hu
webmester