Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk


Nősténnyé alakuló hím egerek


Amerikai kutatók szokatlan dologra figyeltek fel: hím kísérleti egereik nősténnyé váltak, amikor eltávolítottak belőlük egy a tüdő kialakulásáért felelős gént.

A molekuláris genetikai beavatkozáson átesett egereknél bekövetkezett nemváltás felvilágosítást adhat az ember nemének kialakulására is. Amennyiben az egerekéhez hasonlóan működik az ember szervezet is, magyarázatot kaphatunk arra, mi az oka annak, vannak olyan emberek, aki genetikailag férfiak, vagyis Y kromoszómával rendelkeznek, ugyanakkor női nemi szervek fejlődnek ki bennük. David Ornitz, a Washington University Medical School kutatócsoportjának vezetője szerint ezek az emberek valószínűleg genetikai állományukban ugyanazt a mutációt hordozzák, mint a kísérletben felhasznált laboratóriumi egerek.

Ez a hermafroditák egyik típusára jellemző testfelépítés minden húszezer emberből egynél megfigyelhető. Eddig azonban csupán az esetek tíz százalékában tudtak az orvosok genetikai magyarázatot adni a kialakulására. Ornitz azt állítja, lehetséges, hogy a többi esetért a most megismert Fgf9 gén mutációja felelős. Ez a gén egy olyan fehérjét kódol, amelyet a 9-es fibroblaszt növekedési faktornak neveznek, és ennek a fehérjének a tüdő szöveti állományának szabályos kialakulásában van központi szerepe.

Ornitz és munkatársai olyan genetikailag módosított egereket hoztak létre, amelyben az Fgf9 gén nem működött. Ezekben az egerekben a tüdő kifejlődése hibásan zajlott, így az állatok halva születtek. Az egerek felboncolása során kiderült, hogy az Y kromoszómával rendelkező, genetikailag hím egereknek nem volt prosztatájuk, és hím nemi szervük is hiányzott, ehelyett valamennyiüknél női nemi szervek kezdeményei voltak megfigyelhetők. A kutatók szerint ez a nemváltás az Fgf9 gén hibás működése miatt következett be.

Brit kutatók már 1990-ben megállapították, hogy az egerekben és valószínűleg az emberben is a hím jellegek kifejlődéséért az úgynevezett SRY gén felelős. Az SRY gén aktivitásának következtében létrejövő fehérje indítja el azoknak a géneknek a működését, amelyek közvetlenül a hím nemi szervek kialakításában vesznek részt a legtöbb emlősállatban. Ornitz úgy véli, hogy az Fgf9 gén is a hím nemi szervet kialakító gének közé tartozik. A gén két lényeges fehérjét kódol, az egyik a sejtosztódást szabályozza, a másik a sejtek migrációját irányítja a herék kialakulásakor. Ha ez a két esemény elmarad, a herék nem fejlődnek ki.

Az SRY gén szerepe már régebben ismert volt az emberi nemi szervek kifejlődésében, de az, hogy a fibroblaszt növekedési faktorok is szerepet játszhatnak ebben a folyamatban, csak most derült ki. Jelenleg 22 féle fibroblaszt növekedési faktort ismernek a kutatók, ezek közül a 9-es szerepe már bizonyított a szex-determinációban. A kutatók úgy vélik, hogy a közeljövőben pontosan feltérképezhető lesz, mely gének felelősek a nemek kialakulásáért az embrionális fejlődés időszakában, és így a hibás fejlődést okozó génhibák is meghatározhatókká, és génsebészeti módszerekkel kijavíthatókká válhatnak.


New Scientist

2001. április 2.

         

üres
© pipacs.hu
webmester