Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk


a témához kapcsolódó oldalak
a témához szorosan kapcsolódik tegnapi írásunk a vírusszám és a megbetegedés kapcsolatáról
010327-virusszam.htm
Elektromos patikus segít a HIV-fertőzötteknek


A már kezelés alatt álló AIDS-es HIV-fertőzöttek vírusszámát akár fél éven belül is lecsökkentheti az a kis szerkezet, amely a kutatók szóhasználatával élve egy személyi hívó és egy gondos édesanya keveréke. Hangsúlyozottan nem egy új terápiáról van szó, egyszerűen a rendkívül komplex napirendet követő gyógykezelés megkönnyítéséről. A készülék figyelmezteti tulajdonosát, mikor és milyen gyógyszert kell bevennie, és milyen mellékhatásokra kell számítania. A kutatók szerint ugyanis a fertőzöttek legfőbb problémája éppen az, hogy a megfelelő időben a megfelelő orvosságból a megfelelő mennyiséget vegyék be.

Patikus Jerry-nek keresztelték, hivatalosan azonban Disease Management Assistance System (DMAS) néven fut az a zsebben is elférő készülék, amelyet a Johns Hopkins Unversity kutatói azért fejlesztettek ki, hogy az előírt kezelés pontos betartásában segítségére legyen HIV-fertőzött pácienseiknek. Az eddigi tapasztalatok alapján a készülék használatától főleg azok várhatnak javulást, akik betegségükből kifolyólag memóriazavarokkal küszködnek, hiszen ők azok, akiknek a legnehezebb betartani az előírást.

Azon betegeknél, akiken a módszert kipróbálták, akár tízszeresére is csökkent a vérükből vagy gerincvelői folyadékukból kimutatott vírusszám. Márpedig ez egy jelentős csökkenés, még ha egy egyszerű eszköznek is köszönhető. További bíztató eredmény, hogy a vírusszám mellett kedvezően alakult a CD4+ T-sejtek száma is - milliliterenként 50 darabbal nőtt, azaz ötször annyival, mint a kezelést a készülék segítsége nélkül végző betegekben.

Az érintettek maguk arról számoltak be, hogy a kis eszköz nagyon megkönnyítette az életüket, kezelésüket strukturálta, és valamelyest felszabadította őket, így más dolgokra is összpontosíthattak. A készülék egyelőre még csak kutatási célokra használható, forgalomba nem került.


Johns Hopkins University

2001. március 28.

		 

Összeállította: Szöllősi Melindaüres
© pipacs.hu
webmester