Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk


A nők kisebb kezdeti vírusszámmal is AIDS-esek lesznek


A HIV-fertőzés első évében a nőkben jóval kevesebb vírus található, mint a férfiakban, maga a betegség, az AIDS, mégis ugyanolyan valószínűséggel alakul ki mindkét nem képviselőiben. A HIV-fertőzés lefolyásának tanulságos eredményt hozó, széles körben végzett tanulmánya a nemek közötti különbségeket vizsgálta.

A HIV-fertőzöttekben hosszú lappangási idő után fejlődik ki az a súlyos, a betegek halálához vezető immunhiányos állapot, amelyet AIDS-nek nevezünk. A korai diagnózisnak nem csak azért van jelentősége, hogy a vírus hordozója tudatlanságában ne terjessze tovább a fertőzést, hanem azért is, hogy magának az AIDS-nek a kialakulását a kezelések optimális időben történő megkezdésével késleltethessék az orvosok. A közelmúltban ennek az időpontnak a megállapítására eddig általánosan használt elvek módosulni látszanak. Egy új kutatás alaposan alátámasztja a változások szükségességét.

A fertőzés lefolyásának és a vírus történetének megismerése céljából folytatott megfigyeléseket intravénás kábítószer élvezők körében végezték az Amerikai Egyesült Államokban, kétszáznál is több HIV-pozitív személy bevonásával. A most bemutatott eredmények az AIDS kialakulásának a kockázatairól számolnak be olyan tényezők mérése alapján, mint amilyen a vírus mennyisége a vérben, azaz a vírusszám. A kutatók azt találták, hogy azokban a nőkben, akikben a későbbiekben kifejlődött az AIDS, a kezdeti vírusszám középértéke ötször kisebb volt, mint hasonlóan járt férfitársaikéban.

Az amerikai National Institute of Allergy and Infectious Diseases és a Johns Hopkins University kutatói 1988-tól kezdve tíz éven át intravénás kábítószer élvezők között követték nyomon 156 férfi és 46 nő állapotát. Ez alatt az idő alatt közülük 29 férfi és 15 nő lett AIDS-beteg. A HIV-pozitív önkéntesekben nagyjából a fertőzés kezdetétől néhány éven át, rendszeres időközönként mért vírusszámokból és a megbetegedések arányából vonták le aztán következtetéseiket a kutatók.

A megbetegedő nőkben a kezdeti vírusszám középértéke 17149 vírus/ml, míg a férfiakban ez az érték 77822 vírus/ml. A különbség jelentős, négy és félszeres. Érdekes tapasztalat, hogy még azok a férfiak is, akikben a megfigyelés ideje alatt nem fejlődött ki az AIDS, magasabb vírusszámmal (40634 vírus/ml) indultak, mint a megbetegedő nők.

Hiába tehát a kezdetben kisebb a vírusszám, a fertőzés terjedésével egyre csökkenő CD4+ immunsejtek számának változása, ezzel az AIDS kialakulása ugyanolyan gyorsan megy végbe nőkben, mint férfiakban. Korábbi, kizárólag férfiakon végzett tanulmányok ugyanis még arról tudósítottak, hogy a kezdeti vírusszám alkalmas lehet mércének az AIDS kialakulásának valószínűségéhez. Ezek alapján a nőkben mért alacsonyabb vírusszámok alapján annak idején kevesebbet választottak ki közülük az érvényben lévő klinikai javaslatok alapján, hogy megkezdjék rajtuk a betegség kialakulását késleltető kezeléseket. Ezen javaslatok irányelveinek felülbírálata éppen az utóbbi időben kezdődött meg. A hasonló tanulmányok még mindig különös fontossággal bírnak, hiszen a nők körében napjainkban is magas az új fertőzöttek száma, persze többnyire a kisebbségben élők között.

Noha ez a vizsgálat rávilágított a vírusszám nemek közötti különbségeire, az azonban még mindig nem egészen egyértelmű a szakértők előtt, mikor érdemes elkezdeni a HIV-ellenes szerekkel történő kezeléseket. Persze a kérdések, hogy vajon a nőkben miért alacsonyabb a kezdeti vírusszám, és hogy ez a későbbiekben miért emelkedik, egyelőre nyitva maradnak. A HIV-fertőzés dinamikájának további kutatása talán újabb kapaszkodókat adhat annak eldöntésére, optimális esetben mikor kezdjék meg a betegek kezelését, hogy azok hosszabb és egészségesebb életet élhessenek. Jelenleg ugyanis a HIV-fertőzöttek esetében ez az orvostudomány végső célja.


New England Journal of Medicine

2001. március 27.

		 

Összeállította: Szöllősi Melindaüres
© pipacs.hu
webmester