Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk


Megújítható agy


Egyre inkább megdőlni látszik az a biológiai dogma, hogy a felnőtt emberek idegsejtjei nem képesek megújulni, hanem idővel csak pusztulnak. Japán gyógyszerészek legfrissebb kutatásaiból kiderül, hogy az emberi agy képes az elhalt idegsejtek pótlására még idős korban is.

Régóta ismert tény, hogy a B vitaminok fogyasztása erősíti az idegrendszert. Kiegyensúlyozott étkezéssel, antioxidánsokban gazdag táplálékok bevitelével sokáig megőrizhető a szellemi frissesség. A B1, B2, és B3 (niacin) vitaminok jó hatással vannak az izomrendszerre is, ezért a szakemberek szerint a mozgással kiegészített egészséges táplálkozás csodákra képes. És valóban, a Taisho Pharmaceutical japán táplálék-kiegészítőket is előállító gyógyszergyártó cég kutató laboratóriumának eredményei szerint a stressz és alvászavarok miatt elhalt idegsejtek regenerálódnak B vitaminokban gazdag táplálkozás, és mozgás hatására. Az idegsejtek egyik fajtája, az úgynevezett dendritek, nyúlványokkal rendelkező agyi sejtek, melyek nyúlványaikkal más idegsejtekhez kapcsolódva biztosítják a sejtek közötti kommunikációt, a kutatások szerint feléleszthetők.

A felszínes alvás következtében minden éjjel felborul az agyi ingerületátvivő anyagok és hormonok egyensúlya, de rövidtávon az agy képes helyreállítani a kibillent egyensúlyt. Ugyanakkor a hosszú távú alvászavarok gondolkozási- és memóriazavarokhoz vezetnek. Az alvászavarok oka legtöbbször a stressz. A közvélemény-kutatások szerint a japánok 73 százaléka úgy gondolja, hogy soha sincs arra elég ideje, hogy elvégezze a dolgait. A stresszhelyzetek hatására megnő egy agyi hormon, a kortizol termelése, és a nagy mennyiségű kortizol hatására az idegsejtek túlingerlődnek, és el is halhatnak.

A stresszoldó technikák (meditáció, joga, relaxációs gyakorlatok stb.) megakadályozzák a kortizol túltermelődését. A japán kutatók szerint a folyamatos szellemi tevékenység, rendszeres mozgás, és B vitamin bevitele hatására a stressztől elhalt idegsejtek újraélednek. A Taisho kutatói szerint az agy olyan, mint az izom, minél többet használják, annál nagyobbra nő. Ezért azt tanácsolják a japánoknak, hogy időnként mozgassák az ellentétes kezükkel a számítógép egerét, munkába menet vezessék új útvonalon az autójukat, rendszeresen rendezzék át lakásukat, és változtassanak táplálkozási szokásaikon.


Medwire

2001. március 27.

         

üres
© pipacs.hu
webmester