Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk


Éhesen a pirosat keresik a főemlősök


Az emberekre is jellemző trikromatikus látás a főemlősöknek is segít kiválasztani a legízletesebb táplálékot a dzsungelek sűrűjében. Új kutatások szerint a piros, a zöld, és a kék szín megkülönböztetésén alapuló látás kialakulását nem a gyümölcsök színe, hanem a friss, piros levelek segítették elő.

Már vagy száz év is eltelt azóta, hogy először felvetődött az az elképzelés, mely szerint a trikromatikus látás azért maradhatott fenn, mert ezen képesség birtokában a főemlősök képesek voltak megtalálni a zöld lombkoronában az érett gyümölcsöket. Az óvilági majmok kivétel nélkül, az újvilágiaknak pedig egy csoportja rendelkezik trikromatikus látással. Ezek az élőlények színlátásért felelős receptorsejtjeik, a retinában található csapok szintjén képesek megkülönböztetni egymástól a kék, a piros, és a zöld színt. Az emlősök további csoportjai azonban dikromatikusan érzékelnek, így nem látnak különbséget a piros és a zöld szín között.

A főemlősök táplálék-preferenciájának tanulmányozására a University of Hong Kong kutatói az ugandai Kibale Nemzeti Parkban végeztek megfigyeléseket. Nathaniel Dominy és Peter Lucas arra a megállapításra jutottak, hogy a trikromatikus látás kulcsfontosságú a finom levelek kiválasztásában. A kutatók a csimpánz, a fehérzászlós és a vörös gereza, valamint a kormos cerkófmajom táplálkozási szokásait figyelték meg Afrikában. Az állatok által kiválasztott étkeket színük, összetételük, és keménységük szerint elemzésnek vetették alá. Ezen gyümölcsök túlnyomó többsége olyan színű volt, amely dikromatikus látással is jól megkülönböztethető a háttért adó zöld színtől. Az egyetlen olyan táplálék, amelyet csak trikromatikus látással lehet észrevenni, a trópusi növények friss, általában piros színű új levele.

Afrikában a növények mintegy felének pirosak a friss levelei. Közép- és Dél-Amerikában, ahol a trikromatikus látás kevésbé gyakori, ez az arány csupán egyharmadra tehető. A friss levelek általában puhábbak, könnyebben emészthetőek, és fehérjében gazdagok, ezért különösen értékes tápláléknak számítanak. A főemlősökre nem igazán jellemző az, hogy kizárólag leveleken élnének, de abban az esetben, ha a többi táplálékfajtából kevesebb érhető el, mindannyian szívesen fogyasztják ezt a növényi részt. A kutatók szerint a legtáplálóbb és legkönnyebben emészthető levelek elfogyasztása egyértelmű előnyökkel jár. Éppen ezért nem a gyümölcsök, hanem a levelek színe vezetett az evolúció során a trikromatikus látás kialakulásához.

Természetesen a széles körű következtetések levonásához további kutatásokra van még szükség. Az is elképzelhető, hogy a többnyire csak dikromatikus látással rendelkező újvilági majmok megfigyelése több, meggyőzőbb adalékkal szolgáltathat annak megértéséhez, miért látják bizonyos főemlősök a piros színt is.


Nature

2001. március 26.

		 

Összeállította: Szöllősi Melindaüres
© pipacs.hu
webmester