Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk


Amikor a felejtést választjuk


Ki tudjuk iktatni a nem kívánt emlékeinket, ha erősen igyekszünk nem gondolni rájuk, állítja egy új tanulmány. A megfogalmazott elmélet arra a jól ismert jelenségre is magyarázatot adhat, hogy a nagy traumákat átélt személyek miért nem emlékeznek a kellemetlen eseményre.

A pszichoanalízis atyja, Sigmund Freud azt állította, hogy szánt szándékkal nyomjuk el kellemetlen emlékeinket. Kijelentése óta már száz év is eltelt, hitelességét azonban a mai napig vitatják. Az emberi érzelmeket ugyanis, amelyek közé ezek a traumás élmények is tartoznak, nagyon nehéz kísérletes körülmények között vizsgálni.

Most a University of Oregon két kutatója az emlékek elnyomásának tanulmányozásában egy új módszert vezetett be. Michael Anderson és Collin Green egymáshoz kevéssé kapcsolódó jelentésű szavakból álló párokat alkottak, melyeket a kísérletben résztvevő személyeknek meg kellett jegyezniük. Az alanyok ezek után gyakorolták a szópár második tagjának megjegyzését, illetve elfelejtését: egyeseknek fel kellett idézniük és kimondaniuk a második szót, míg másoknak meg kellett próbálniuk nem gondolni a második szóra. Egy kis idő elteltével a résztvevők úgy találták, hogy hiába ígértek érte még jutalmat is, nehezebbé vált felidézniük azokat a szavakat, amelyeket előzőleg el kellett felejteniük.

A kutatók ezek alapján úgy fogalmaztak, hogy igenis képesek vagyunk bizonyos elemeket kitörölni az emlékezetünkből, így elfelejtjük azokat. Hasonló stratégia működhet bántalmazott gyermekekben, akik talán így küzdenek meg nyomasztó emlékeikkel. A tapasztalatok szerint ugyanis azok a gyermekek, akiket ismerősök bántalmaztak, sokkal inkább hajlamosak elfeledni az élményt, mint azok, akiknek ismeretlen személyek ártottak. A szakértő elképzelhetőnek tartja azt, hogy minden egyes alkalommal, amikor a gyermek találkozik a bántalmazójával, el kell nyomni a kellemetlen emléket, ez pedig szép fokozatosan felejtéshez vezet.

A kutatók a következőkben azt szeretnék tesztelni, hogy vajon milyen hosszú ideig tarthat az elnyomás hatása, és hogy idővel előjöhetnek-e ezek a rég elfelejtett emlékek. A vizsgálatok olyan embereknek is segíthetnek, akik poszttraumás stresszben szenvednek. Anderson szerint az elnyomás csak abban az esetben lehet hatékony, amennyiben az emlékezőnek folyton szembesülnie kell a traumával. Akik elkerülik a rossz dolgokra emlékeztető nyomokat, drágán megfizetnek fájdalmas emlékeikért.

A bizonyítékok nem győztek meg mindenkit, sok szakértő továbbra is ragaszkodik álláspontjához, mely szerint nem tudjuk szabályozni, mi az, amire emlékezünk, és mi az, amire nem. Esetleg tudatosan manipuláljuk az emlékezetünket, de nyomokat kitörölni belőle nem tudunk, állítják ők.


Nature

2001. március 21.

		 

Összeállította: Szöllősi Melindaüres
© pipacs.hu
webmester