Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk


A muzikalitás genetikai háttere


A dallamok felismerésének képessége örökletes - derült ki brit és amerikai kutatók legfrissebb ikerkutatatásaiból. Megállapították, hogy a megvizsgált 280 egypetéjű ikerpár nyolcvan százaléka megegyező zenei képességekkel rendelkezett, és csupán a párok húsz százalékának muzikalitását befolyásolta a zenei nevelés.

A londoni St. Thomas' Hospital genetikusait meglepte, hogy ilyen nagy arányú az örökletesség. A kutatást vezető Tim Spector éppen a kapott arány fordítottjára számított. Az amerikai University of Wisconsin pszichológusai hasonló kutatásokat végeztek, egy más módszer alapján, és arra az eredményre jutottak, hogy valamennyi újszülött abszolút hallással születik, de a gyerekek növekedésük során általában elveszítik ezt a velük született képességet. A felnőttek többsége relatív hallással rendelkezik, állapította meg a kutatást vezető Jenny Saffran. "Mi a felnőtt lakosság körében végeztünk felméréseket, míg a britek csecsemőket vizsgáltak. Mindkét kutatás az abszolút és relatív hallást, a zenei memóriát, és a zenei befogadás képességeit mérte fel" - közölte Saffran.

A brit genetikusok siketek és hallássérültek körére is kiterjesztették az ikervizsgálatot, és további 148 kétpetéjű ikerpárt is bevontak abba. A kísérleti alanyoknak tizenöt perc alatt meg kellett hallgatniuk 26 közismert dallamot, amelyek közül néhányat hamisan játszottak le számukra, majd ki kellett választaniuk a tiszta dallamokat.

A teszt nagyon változatos eredményeket adott, és a zenei hallásban tapasztalt különbségek egybeestek a genetikai megfigyelések eredményeivel. A kutatók azt is megállapították, hogy az általános hallás és a zenei hallás képességei között nincs összefüggés. A genetikusok most arra kíváncsiak, hogy milyen evolúciós előnye lehetett a zenei hallás kialakulásának.


UPI sajtóközlemény

2001. március 20.

         

üres
© pipacs.hu
webmester