Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk


a témához kapcsolódó oldalak
korábbi írásunk a skorpiók körében megfigyelt kannibalizmusról
010129-esszeru.htm
Skorpió hadművelet


Napelemmel működik az amerikai haditengerészet új harci robotja, amelyet tervezői a skorpiókról mintáztak. Ezek a számítógéppel, érzékelőkkel, jeladóval felszerelt robotok képesek egy napon át nehéz terep, zord időjárási viszonyok mellett is a katonai felderítésre.

A skorpiószerű robot kifejlesztői a biomimetika tudományágának kutatói. A biomimetika mintául használja fel az állatok idegrendszeri szerkezetének, és biológia folyamataiknak megismeréséből szerzett tudást, gépek megalkotására. Az Amerikai Egyesült Államok haditengerészete 1984-ben kezdte el támogatni a katonai célú biomimetikai kutatásokat, a skorpió programot többek között 6 millió dollárral.

A skorpiók ősi felépítésű ízeltlábúak, az evolúciós folyamatok nyomán kialakult hatékony és strapabíró szervezettel rendelkeznek. Nagyon kevés táplálékkal beérik, nehéz domborzati viszonyok között, nagy melegben is képesek megmaradni.

Tihanyi Bence rajza

A skorpiókhoz hasonló robot kipróbálását végző kutatók azt remélik, hogy a minden körülmények között irányítható, és állandó rádiókapcsolatot tartó gépezet segíthet például a gyalogsági aknák megtalálásában. Mivel a csótányokon kívül csupán a konzervatív genetikai szerkezetű skorpiók képesek túlélni az atomrobbantásokat, a skorpiószerű robotok sérült atomerőművek hibáinak felderítésében is kiválthatják az embert. Keith Ward, a biomimetikai program vezetője szerint az ízeltlábúak kedvező tulajdonságait, például a sok lábat, jól hasznosítják a terepen mozgó robotok. "Az ízeltlábúak mozgásának általános elvei érdekeltek bennünket. Csótányokat is vizsgáltunk, mivel ezek a bogarak is kiemelkedő túlélő képességgel bírnak. A svábbogarak nagyon árnyaltan működő érzékelő hálózattal rendelkeznek, amely lábaikat köti össze idegdúcaikkal, és így még a legenyhébb levegőmozgást is megérzik, és hihetetlen gyorsasággal reagálnak rá" - mondja a program vezetője.

A kutatások révén a szakértők igyekeznek megérteni ezeknek a biológiai rendszereknek az idegrendszeri hálózatát, mechanikáját, és kialakulását. A haditengerészet által támogatott programban a kutatók vízi ízeltlábúakat (homárt és langusztát), és a tintahalakat is tanulmányoznak.

A biomimetika tudományága közel tíz éve alakult ki, mivel az evolúciós folyamatok mélyebb megértése a természet által alkalmazott elegáns megoldások megismeréséhez vezetett, és jó útmutatóként szolgált mérnöki problémák megoldása során. A tudományág kutatói szerint azonban minden esetben tisztában kell lenni azzal, hogy az élőlények nem tervasztalon készültek, ezért is olyan nehéz utánozni őket.


UPI sajtóközlemény

2001. március 19.

         

üres
© pipacs.hu
webmester