Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk


Mellrák és a könnyű élet


Norvég kutatások szerint a fejlett országok nőlakosságának kényelmes élete hozzájárul a mellrák kialakulásához. Ezekben az országokban a nők általában sokat esznek, és ritkán végeznek fizikai munkát, így életmódjuk növeli a mellrák kifejlődésének kockázatát.

Grazyna Jasienska, a norvégiai University of Tromso kutatója megállapította, hogy az Egyesült Államokban élő nők szervezetében az átlagosnál nagyobb mennyiségű progeszteron (szteroid szerkezetű női hormon) termelődik. Jasienska felhívta a figyelmet a magas progeszteron szint és a mellrák kialakulásának összefüggéseire. A fejlődő országokban élő nők kockázati szintje alacsonyabb, mivel kevesebbet esznek, és több fizikai munkát végeznek, progeszteron szintjük alacsonyabb, és sokkal ritkábban fordul elő körükben a mellrák. A kutatónő nyálmintákból mért progeszteron szintet. A minták 25 és 35 év közötti nőktől származtak, akik Bolíviában, Kongóban, Nepálban, Lengyelországban, és az Egyesült Államokban éltek. A mérési eredmények azt mutatták, hogy az Egyesült Államokban és Lengyelországban élő nők szervezete több progeszteront termel, számos esetben akár nyolcszor annyit, mint amennyi a kutató szerint a mellrák kialakulásának kockázati alapértéke.

Egy amerikai mellrák-szakértő orvosnő, Susan Love nem tekinti megbízhatónak ezeket az eredményeket. "A nyál progeszteron szintjének mérése általánosan még nem alkalmazott, bizonytalan pontosságú eljárás, továbbá arra sincsenek bizonyítékok, hogy egyértelmű összefüggés volna a mellrák kialakulása és a magas progeszteron szint között" - állítja.

A norvégiai kísérletek szerint Bolívia, Kongó, és Nepál asszonyai átlagosan napi 1800 kalóriát vesznek magukhoz a táplálkozás során, míg az amerikai nők ennek dupláját, 3600 kalóriát fogyasztanak. Love szerint ez egy régi hír, hiszen régóta ismert az a tény, hogy ha többet eszünk, akkor a rákos sejtek is több tápanyaghoz jutnak. Az amerikai orvosnő úgy véli, hogy Bolíviában, Kongóban, és Nepálban több gyerek születik, mint az Egyesült Államokban, és a terhesség, továbbá a szoptatás időszakában a nők nincsenek kitéve annyira a női hormonszint ingadozásnak, mint a havonta menstruáló nők. Szerinte ugyanis inkább a női hormonok szintjének ingadozása (ösztrogéné és progeszteroné egyaránt) hajlamosít a mellrák kialakulására, mintsem a magas progeszteron szint.


British Medical Journal

2001. március 14.

         

üres
© pipacs.hu
webmester