Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk


a témához kapcsolódó oldalak
az antibiotikumok körüli tévhitekről egy brit közvéleménykutatás nyomán írtunk
010112-tevhitek.htm.htm
Horizontálisan terjedő ellenállás


A baktériumok életük során bármikor beszerezhetik az antibiotikumok elleni rezisztencia génjeit. Erre a mutatványra nem csak a velünk élő ártalmatlan, de a kórokozó baktériumok is képesek lehetnek. Közvetett bizonyítékok egy új tanulmányban arra, hogy a terjedőben lévő antibiotikum-rezisztencia hátterében a horizontális génátvitel állhat.

Szervezetünk rezisztenciát biztosító gének és egyszerre akár több hatóanyagnak is ellenálló mikroorganizmusok lelőhelye, ez pedig a különféle fertőzések elleni harcot néha igencsak nehézkessé teszi. Az antibiotikum-rezisztencia a közegészségügy számára egyre nagyobb problémát jelent, mivel a jelenség miatt a gyógyszer sokszor csak a gyenge kórokozókat képes megsemmisíteni, a kezelés a szívós, ellenálló törzsek ellen hatástalan marad. Márpedig azok így életben maradnak és burjánzanak. A TBC, a tüdőgyulladás, és néhány ételmérgezés hátterében gyakran olyan baktériumok állnak, amelyeket már nagyon nehéz a hagyományos gyógyszerekkel megállítani.

Egy új tanulmány szerzői szerint ez az ellenálló-képesség azért is terjed a megfigyelt ütemben, mert a baktériumok képesek egymás között géneket cserélni. Amikor egy baktérium egy-egy génjét megosztja egy másik baktériummal, a génátvitel nem a vertikális, az utódok képzése közben megszokott úton valósul meg, hanem horizontálisan. A baktériumok találkoznak, gént cserélnek, majd elválnak. Márpedig a szakértők előtt korántsem ismeretlen horizontális géntranszfer révén a többi között akár a rezisztencia génjei is gazdát cserélhetnek.

A rezisztencia terjedésének nemkívánatos folyamatáért sokan az orvosokat okolják az antibiotikumok gyakori indokolatlan felírásáért (lásd korábbi írásunkat). Mások az állattenyésztőket hibáztatják, mondván, hogy az ellenálló törzseket ők terjesztik az élelmiszerekkel, mivel az ellenálló-képesség szerintük eredetileg az antibiotikumokkal etetett állatok szervezetében élő kórokozókban alakult ki. Tény, hogy ez is elképzelhető, hiszen az ételekben fellelhető baktériumok az ember tápcsatornájába jutva érintkezésbe léphetnek az ott tenyésző egysejtűekkel, amelyek a horizontális géntranszfer révén aztán szert tehetnek a számukra túlélést biztosító génekre.

Bár az elgondolkodtató cikk szerzői közvetlenül nem figyeltek meg példát ilyen génátvitelre, kimutattak azonban olyan rezisztens géneket az emberrel együtt élő baktériumokban, amelyek csak a talajban és szervezetünkben egészen máshol, a torkunkban előforduló baktériumokra jellemzőek. A kutatók szerint erre egyetlen magyarázat lehet, mégpedig az, hogy ezek a baktériumok a gént a tápcsatornába jutott, oda egyébként nem való baktériumtól szerezték be. Ez ugyan csak közvetett bizonyíték, mindenesetre összhangban áll azzal a nézettel, mely szerint az antibiotikumos kezelésnek ellenálló baktériumok mindenütt jelen vannak.


Applied and Environmental Microbiology

2001. március 12.

		 

Összeállította: Szöllősi Melindaüres
© pipacs.hu
webmester