Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk


A zöld tea nem csodaszer


Az Ázsiában nagy hagyományokkal rendelkező zöld tea az utóbbi években a nyugati világban is nagy népszerűségnek örvend. Híre, miszerint megelőzi a rosszindulatú daganatokat és csökkenti a koleszterinszintet, a zöld teát a világszerte dúló Ázsia-divat kimagasló elemévé tette. Az ezirányú kutatások azonban messze nem igazolják minden kétséget kizáróan a gyógyító hatást: egy új japán elemzés szerint például a zöld tea egyáltalán nem nyújt védelmet a gyomorrák ellen.

Japánban a gyomorrák a vezető a rákos megbetegedések között. A betegség előfordulása és a naponta elfogyasztott zöld tea mennyisége közötti kapcsolatot vizsgálva a kutatók semmiféle összefüggést nem találtak. A felmérés eredményei szerint még azoknál sem igazolódott be a tea egészségvédő hatása, akik rendszeresen napi öt, vagy annál is több csészével fogyasztanak az italból.

A kutatók egy még 1984-ben elvégzett kérdőíves felmérés adatait használták fel az elemzéshez. Az ország 1992-ig regisztrált gyomorrákos betegei közül majd ötszázat találtak abból a huszonhatezerből, akik annakidején kitöltötték a kérdőívet, így esetükben pontos adatok álltak rendelkezésre teaivási szokásaikat illetően. Az adatok feldolgozása után a kutatók a zöld tea mellett a fekete teával és a kávéval sem találtak összefüggést.

A tanulmány szerzői arra bíztatják az embereket, hogy igyanak továbbra is zöld teát, de ne a remélt kedvező élettani hatása miatt, megelőzés céljából, hanem magáért a teaivás öröméért. Bizonyos azonban, hogy ahogy nem ez volt az első, nem is ez lesz az utolsó szó a zöld tea hatásáról folytatott vitáknak.


New England Journal of Medicine

2001. március 7.

		 

Összeállította: Szöllősi Melindaüres
© pipacs.hu
webmester