Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk


Dolly karanténban
Száj- és körömfájás járvány Európában, és azon túl is


A határokon cipőket fertőtlenítenek, szaunába küldik a beutazókat, és elkobozzák a szendvicsek. Ilyen és ezekhez hasonló rendelkezésekkel védekeznek Európa szerte a közegészségügyi hivatalok a száj- és körömfájás vírusának terjedése ellen. A vágóállatokat megtizedelő vírus drasztikusan terjed, és az európai országok egyike sem kívánja kitenni állatállományát a fertőzés veszélyének, de a pánikszerűen meghozott intézkedések kissé kaotikusnak tűnnek.

A járvány múlt héten indult egy London melletti vágóhídról, ahol a hatóságok több ezer vágóállat megsemmisítését rendeleték el. A világ első klónozott birkáját, Dollyt azonnal karanténba helyzeték skót biotechnológus teremtői. Az állategészségügyi vészhelyzet miatt több európai országban maradtak el sportesemények, így a párizsi lóverseny futamai is. Angliában bezártak több vadas parkot, köztük a vadjairól híres Richmond Parkot, valamint több állatkertet is. London környékén hatalmas, pogány szertartásokra emlékeztető máglyákon égetik a leölt háziállatok tetemeit. Írország nemzeti ünnepén a Szt. Patrik napi ünnepségek elhalasztását tervezik a hatóságok.

A szakértők egyetértenek abban, hogy a patás háziállatok körében nagyon nehéz megfékezni a száj- és körömfájás terjedését. A sertések, szarvasmarhák, juhok egyaránt veszélyeztetettek, de a legtöbb szakértő úgy véli, a vírus az emberre teljesen ártalmatlan. Egyesek szerint azonban a betegség az embereket is megtámadja, és ugyanazokat a tüneteket okozza, mint a szarvasmarhák esetében. A védekezés legjobb módszere az általános higiéniai rendszabályok betartása. Azért valószínűleg leginkább a patások vannak veszélyben. A száj- és körömfájás vírusa a levegővel terjed, és hosszú ideig megmarad a cipőn és a ruházaton, hő hatására azonban megsemmisül.

Spanyolországban szünetelnek a bikaviadalok. A Portugáliába érkező brit turistáknak fertőtlenítő medencén kell átgyalogolniuk, mielőtt beengedik őket az országba. Finnországban felhívták a figyelmet a Nagy-Britanniába utózóknak arra, hogy kerüljék el a farmokat, és amennyiben az ólak megtekintése elkerülhetetlen, alkalmazzanak forró szaunát a látogatás után. A svéd gazdákat arra kérték a hatóságok, hogy ne engedjenek be külföldieket az istállókba anélkül, hogy tökéletesen fertőtlenítették volna ruházatukat. A németországi repülőtereken külön asztalokat helyeztek el a vámtisztek, ahová minden brit turista köteles letenni otthonról hozott szendvicseit. Egy norvég kisváros templomának Angliából beszerzett orgonáját és az orgonistát a helybéliek elvitték fertőtleníteni. A helyi állatorvos szerint a közel 300 ezer font értékű hangszer valószínűleg nem fertőzött, de azért nem árt az óvatosság, mivel egy korábban élőállatokat szállító kamionnal hozták Norvégiába. Franciaország több mint 4 millió fős mohamedán közösségének szembesülnie kellett azzal a ténnyel, hogy hiány lesz az áldozati bárányhúsból a közelgő muzulmán vallási ünnepeken. A mohamedán közösséget kiszolgáló brit hentesek hasonló gondokkal küzdenek. "Nagyon nehéz év lesz az idei" - állítja Dalil Boubaker, a legnagyobb párizsi mecset főpapja. "Az emberek nem tudják véghez vinni az áldozati szertartásokat, nem tudnak majd segíteni a szegényeken."

A járványtól való félelem túlmutat Európa határain, hiszen már Iránban is találtak fertőzött állatokat. Oroszország és Mongólia határán mesterlövészek figyelik az orosz földre áttévedő juhokat, és azonnal kilövik őket - amennyiben a megvizsgált állati tetemek között fertőzöttet találnak, haladéktalanul lezárják a határt.

Magyarország sem maradt felkészületlen. Az angliai és belgiumi száj- és körömfájás Magyarországra hurcolásának megakadályozása érdekében a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) már vasárnap délelőtt megkezdte az említett országokból érkező utasok útipoggyászainak ellenőrzését a határátkelőhelyeken, valamint a Nyugat-Európából érkező gépjárművek fertőtlenítését. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrzési Főosztályának döntését végrehajtva a VPOP munkatársai valamennyi közúti, vízi, légi és vasúti átkelőnél elkobozzák a nem hőkezelt tej- és tejtermékeket, továbbá a nem konzerv húskészítményeket, és az állategészségügyi hatóság közreműködésével megsemmisítik azokat.

Sipos Jenő, a VPOP szóvivője kérdésünkre elmondta: a szigorúbb ellenőrzés nem kerül többe a vámőrségnek, de a munkaerőt át kell szervezni. A fertőtlenítésért az utasoknak, fuvarozóknak nem kell fizetniük. "Hétfőn szigorú óvintézkedéseket rendelt el a magyar állategészségügyi hatóság a száj- és körömfájás Magyarországra való behurcolásának megakadályozására" - tájékoztatta dr. Németh Antal, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrzési Főosztályának vezetője az MTI-t hétfőn. Az országos főállatorvos közölte, hogy a tárcánál koordinációs bizottság alakult a teendők meghatározására, és azok végrehajtásának ellenőrzésre. A testület munkájában részt vesznek a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának megbízottai is.


2001. március 6.

         

üres
© pipacs.hu
webmester