Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk


A világ népessége 50 év múlva


Az ENSZ jelentése szerint a Föld lakóinak száma 50 év múlva közel 10 milliárd lesz. A népességnövekedés főként a szegényebb országokat érinti, a fejlett országok lakosságát viszont az elöregedés jellemzi majd.

A világon jelenleg 6,1 milliárd ember él, 2050-re azonban várhatóan 9,3 milliárdra növekszik a Föld lakóinak száma. A fejlődő országok lakossága valószínűleg megháromszorozódik a XXI. század első felében. Minden tíz emberből kilenc a világ szegényebb országaiban él majd, ezen belül minden hatodik ember indiai lesz. Európában és Japánban a népességnövekedés ellensúlyozására átalakulnak a bevándorlási törvények, és olyan szociális intézkedések bevezetése várható, amelyek a munkanélküliek és az elöregedő lakosság igényeihez alkalmazkodnak.

Nagyméretű növekedés fogja jellemezni Afrika, Ázsia és Dél-Amerika országait. Az Egyesült Államokba várhatóan évente 1 millió ember akar majd bevándorolni, így az ország lakossága körülbelül 400 millióra fog növekedni. Ugyanakkor Európa lakossága csökkenő tendenciát mutat. Ukrajna lakóinak száma az előrejelzés szerint 40 százalékkal csökken, Oroszország és Olaszország lakóinak száma a negyedével lesz kevesebb 50 év múlva. Tavaly az Európai Unió országaiban a népességnövekedés 343000 fő volt, míg Kínában és Indiában 1 milliárd fő. Míg 50 évvel ezelőtt a Föld lakóinak 22 százaléka Európában, és 8 százaléka Afrikában élt, mára a világ lakosságának 13-13 százaléka Afrikában, illetve Európában, és 60 százaléka él Ázsiában. Afrika lakosságának száma az AIDS-járvány okozta pusztítás ellenére is 50 év múlva várhatóan az európai népesség háromszorosát teszi majd ki, pedig AIDS-ben várhatóan 300 millió afrikai fog meghalni a jelzett időszakban. A fejlett ipari országok többségében, így Európában, Észak-Amerikában, Japánban és Ausztráliában az átlagéletkor megnő. A lakosság 60 százaléka 60 év feletti lesz, a gyerekek aránya pedig csupán 14 százalék lesz ezekben az országokban, amelyekben az ENSZ-jelentés szerint gazdasági növekedés, a halálozási és születési arányok csökkenése várható. Amennyiben az előrejelzések beigazolódnak, egyre kevesebb lesz azok száma, akik az elöregedett lakosságot eltartják, és a jelentés szerint az is súlyosbítja a helyzetet, hogy jelenleg az emberek többsége ötvenes éveinek végén nyugdíjba megy.


ENSZ

2001. március 2.

         

üres
© pipacs.hu
webmester