Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk


Természetes gyógymód a depresszióra


Az orbáncfű hatékonyan gyógyítja a depressziót, derült ki a gyógynövény európai klinikai kipróbálásáról készített jelentésből.

Az Európában gyakori közönséges orbáncfű (Hypercium perforatum) hatékony szernek bizonyult súlyos depressziók gyógyításában. Az angolszász szakirodalomban Szent János fűként ismert növény tavalyi forgalma 570 millió dollár volt. Az éves mennyiség 36 százalékát az Egyesült Államokban adják el, ahol növény hatóanyaga, a hipericin nincs antidepresszánsként nyilvántartva.

Az amerikai klinikai vizsgálatok még folynak, a Duke University Medical Center pszichiátriai osztályát vezető P. Murali Doraiswamy nem tartja teljesen megbízhatónak az európai eredményeket. Szerinte elsősorban arra van szükség, hogy a betegeknek adott orbáncfű adagokat egységesítsék, hiszen csak így lehet mérni a hatást. Az amerikai klinikai vizsgálatok egyelőre még nem mutatták ki, hogy a hipericin kivonat egyértelműen hatásosabb lenne a placebónál. Amennyiben a gyógynövény megbízhatóan, visszaesések nélkül gyógyítaná a depressziót, Doraiswamy akkor sem tartja megfelelőnek annak orvosi felügyelet nélküli alkalmazását.

"Az orbáncfű általános, kontroll nélküli használatát kétélű fegyvernek tartom a depressziós betegek esetében. Egyrészt kedvező, mivel így sok olyan, eddig kezeletlen depressziótól szenvedő ember gyógyíthatja vele magát, akinek korábban nem volt arra lehetőségük, hogy mentális segítséget kapjanak, illetve épp a betegségük miatt nem voltak hajlandóak orvoshoz fordulni. Az orbáncfű széleskörű és kontrollálatlan alkalmazása viszont pontatlan és inadekvát adagoláshoz vezethet" - állítja a pszichiáter.


2001. február 27.

         

üres
© pipacs.hu
webmester