Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk


a témához kapcsolódó oldalak
a betegség génterápiás kezelésének lehetőségéről február 16-án írt a Pipacs
001221-alzheimer.htm
Korai diagnózis mesterséges intelligenciával


Meglepő biztonsággal állította fel a diagnózist a skizofréniáról egy számítógépes rendszer már a kísérletek korai szakaszában. A neurális hálózatok akár jóval a tünetek jelentkezése előtt képesek megnevezni az amúgy nagyon nehezen felismerhető betegséget.

A munka korai szakaszában a program száz százalékos biztonsággal ismerte fel a skizofréniát. Amennyiben a kísérlet a későbbiekben is ilyen sikeresnek bizonyul, az eljárásnak köszönhetően a betegség teljes kifejlődése előtt megkezdődhet a kezelés. A Vancouver-i University of British Columbia pszichiátere, Peter Liddle neurális hálózatokat használt az agy véráramlásában megfigyelhető jellegzetességekre építő rendszer kifejlesztéséhez. "A skizofrénia esetében az egyik legnagyobb kihívás maga a diagnózis. Néha évekbe telik, mire biztos lehet az orvos" - mondja Liddle. Vannak azonban a bejelentést kétkedve fogadó szakértők is, akik szerint eddig még senki nem talált kizárólag a skizofréniához köthető specifikus abnormalitást az agyban. Márpedig ez egyértelműen lehetetlenné teszi az effajta diagnózist.

A mostanáig tökéletesen vizsgázó rendszer azokra a közelmúltban született bizonyítékokra támaszkodik, amelyek a betegek agyának bizonyos régióiban rendellenességeket találtak. Ezeknek a területeknek az aktivitása szóbeli memóriafeladatok elvégzésekor eltért az egészséges és a skizofrén agyban. Liddle szerint ezek az anomáliák a betegség okaival állhatnak összefüggésben, így észlelésük lehetővé teszi a skizofrénia korai felismerését.

A cikkben szereplő, a pszichiátriai diagnosztikában használt neurális hálózat az emberi agyat modellező számítógépes program. Akár az ember, a program is a tapasztalatokból tanul. A hálózat elemei úgy viselkednek, mint az agy idegsejtjei, fontosságuk függvényében súlyozza a beérkező jelek tulajdonságait. A rendszert ismert jeleken lehet trenírozni, a kívánt eredményhez illesztve a súlyozást. Ezek után új inputokra hasonlóan reagál a hálózat. Liddle hálózata az agy fali- és homloklebenyében megfigyelhető véráramlást tekinti a skizofrénia korai jeleinek. A rendszer hét beteg és két egészséges ember PET-es agyfelvételeiből tanult, majd következett az első tesztelés. Négy egészséges és kilenc skizofréniában szenvedő ember agyáról készített hasonló felvételek alapján a program minden egyes esetben helyesen állította fel a diagnózist.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy a program alkalmas eszköz lesz a diagnosztikában, sokat segíthet az orvosoknak abban is, hogy a skizofrénia különböző típusai közül pontosan fel tudják ismerni az adott betegre jellemző állapotot, márpedig ez a kezelés szempontjából sokat számíthat.


New Scientist

2001. február 27.

		 

Összeállította: Szöllősi Melindaüres
© pipacs.hu
webmester