Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk


Ha ritka a levegő


A szélsőséges körülményekre többféleképpen reagálhat az emberi szervezet. Új kutatások szerint például a tibetiek és az Andok népei eltérően alkalmazkodtak a magaslati levegőhöz.

Ha síkvidéki emberként magasan fekvő területekre utazunk, úgy háromezer méteres tengerszint feletti magasságon légzésünk az oxigénhiány miatt szaporább lesz. Szervezetünk ugyanis íly módon reagál a ritkuló levegőre, hogy légzésünkkel a megfelelő mennyiségű éltető gázt biztosítsa. Ha hosszabb időt töltünk el a magasan fekvő vidékeken, a szapora légzés elmarad, megnő viszont vérünkben az oxigént szállító molekula, a hemoglobin mennyisége.

De mi van azokkal, akik nem csupán látogatók ezekben a régiókban? A magashegyi népek közül az Andokban élők fokozott hemoglobin-termeléssel oldják meg a problémát. A tibetiek viszont az eddig csupán rövidtávú válasznak tartott szapora légzéssel pótolják az oxigént. Vagyis az akklimatizációban a hemoglobinnak nincs olyan fontos szerepe, mint korábban gondolták. A szakértők hangsúlyozzák, hogy egyik megoldást sem nevezhetjük rosszabbnak a másiknál. A hátterükben álló genetikai és sejtszintű mechanizmusok azonban egyelőre még ismeretlenek a kutatók előtt. Pedig könnyen lehet, hogy a részletekből ötleteket meríthet az orvostudomány a különféle oxigénhiányos állapotok kezelésére.


American Association for the Advancement of Science

2001. február 21.

		 

Összeállította: Szöllősi Melindaüres
© pipacs.hu
webmester