Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk


Még egy érv a karcsúság és a zöldségek mellett


A hasnyálmirigyrákra a dohányzás és az életkor mellett az elhízás és a túlzott evés is hajlamosít. Egy új tanulmány szerint a túlsúlyos emberek körében nem csekély mértékben, hetven százalékkal nő meg a gyógyíthatatlan betegségek között is különösen gyors lefolyású rosszindulatú elváltozás kockázata.

A hasnyálmirigyrák szinte mindenkit megöl, akit megtámad. A betegek általában három hónappal élik túl a halálos diagnózist. A betegség rendkívül gyors lefolyását mi sem szemlélteti meggyőzőbben, mint hogy a felmérés alapjául szolgáló interjúra jelentkezőknek majdnem fele meghalt, mielőtt sorra kerültek volna. A kór nagyon nehezen ismerhető fel, a betegek többnyire bizonytalan hasi fájdalmakra panaszkodnak. A rákos halálokok között az Egyesült Államokban az ötödik, Európában a hatodik helyen álló betegséget a hasnyálmirigy elhelyezkedése miatt nehéz vizsgálni és műteni is, a felismerés épp ezért sokszor túl későn történik.

A betegség okainak kiderítésére 526 diagnosztizált önkéntes életmódját, étkezési szokásait, családtörténetét vetették össze hasonló hátterű egészségesekkel. Az eredmények között nem lepte meg a kutatókat, hogy a dohányzás milyen szoros összefüggésben áll a betegséggel. A betegek azonban nem voltak mind nikotinisták. Ezekben az esetekben az elhízás, a nagy táplálékbevitel és a zöldségek mellőzése az étrendből bizonyultak a legfőbb kockázati tényezőknek. A zöldségek közül a rák megelőzésében a brokkoli, a karfiol, a káposzta és a kelbimbó lehetnek a leghatásosabbak, mivel ezek a leggazdagabbak antioxidánsokban. Ezek fogyasztása akár 50 százalékkal is csökkentheti a kockázatot.

Az eredményeket a szakma egy része nem tartja meggyőzőnek, de azért vannak, akik szerint jó irányban puhatolóztak a tanulmány szerzői, bár a betegek étkezési szokásainak és életmódjának felidézésére támaszkodó vizsgálat nem támadhatatlan.


Teratogenesis, Carcinogenesis and Mutagenesis

2001. február 21.

		 

Összeállította: Szöllősi Melindaüres
© pipacs.hu
webmester