Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk


a témához kapcsolódó oldalak
a betegség vakcinációs lehetőségéről decemberben írt a Pipacs
001221-alzheimer.htm
Házastársak memóriazavarral


Új kutatási eredmények segítenek megismerni az Alzheimer-kór kialakulásának genetikai hátterét. A molekuláris genetikusok eddig úgy vélték, hogy az úgynevezett apo-E4 gén mutációja okozza az egyebek között az emlékezetkiesés tünetével jellemezhető időskori megbetegedést. Izraeli neurológusok azonban a közelmúltban új elméletet dolgoztak ki a betegség kialakulására hajlamosító tényezőkről.

Robert Fredland és munkatársai 1995 óta gyűjtenek adatokat a közel-keleti Wadi Ara település lakóinak vizsgálatával. Ebben a populációban az átlagnál 20 százalékkal nagyobb gyakorisággal fordul elő az Alzheimer-kór.

Az elsődleges genetikai vizsgálatok azt mutatták, hogy a betegeknek csupán négy százaléka hordozza a mutáns apo-E4 nevű gént, azt a gént, amelyet az Alzheimer-kórral már korábban összefüggésbe hoztak. Ugyanakkor azonban a kutatók a legtöbb lakosban megtaláltak egyéb, recesszíven öröklődő géneket. A recesszív öröklődés azt jelenti, hogy ahhoz, hogy az adott tulajdonság megjelenjen a gént hordozó egyedben, mindkét szülőtől ugyanazt a génváltozatot kell örökölnie. Ha akár anyjától, akár apjától a normális gént kapja az utód, a tulajdonság nem fejlődik ki.

A kutatók szerint a Wadi Ara-i családok között éppen azért gyakoribb az Alzheimer-kór, mert az emberek egymás között házasodnak. Márpedig a beltenyésztés - ahogy ezt a jelenséget a genetika ismeri - megnöveli a recesszív gének kifejeződésének esélyét. Így állhatott elő az a helyzet, hogy az itt lakók genetikai állományából új, a betegségre hajlamosító géneket sikerült kimutatni. "Jelenlegi ismereteink szerint nem egy, hanem négy olyan gén van, amely az Alzheimer-kór kialakulását befolyásolja" - állítja Friedland.

A betegségek génjeinek megtalálását egy-egy embercsoport vizsgálatához kötő kutatásokkal szemben sok szakértő szkeptikus, mert ma még keveset tudunk a környezeti hatásokról. Ma még sokan úgy gondolják, ezek a vizsgálatok olyan géneket találnak egy-egy betegség hátterében, amelyek csak az adott környezeti feltételek között okoznak betegséget. Épp ezért is fontos, hogy az izraeli kutatók amellett, hogy további gének után kutatnak, azt is elkezdték vizsgálni, hogy a környezeti tényezők milyen hatással vannak ezeknek a géneknek a működésére.


Neurology

2001. február 20.

         

üres
© pipacs.hu
webmester