Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk


Gyógyír az influenzára


Az influenzás betegeknek orvosaik a gyógyulás érdekében fekvést, citromos teát, esetleg lázcsillapítást javasolnak. Ennél többet ma még aligha tehetnek, hiszen a vírusfertőzés útján terjedő influenza mai tudásunk szerint gyógyíthatatlan. Az orvostudomány azonban gőzerővel keresi a megoldást - a kutatások legújabb eredményeiről német sejtbiológusok számoltak be a Nature-ben.

A vírusok általános tulajdonsága az, hogy a fertőzött szervezet sejtjeit veszik rá a szaporodásukhoz szükséges munka elvégzésére. Ezek a kórokozók a sejtekkel hozatják létre saját építőköveiket, melyekből az újabb vírusok összeállnak, hogy aztán kijutva onnan további sejteket fertőzzenek meg. Ennek a folyamatnak az influenza-vírus esetében jól ismertek a kísérő tünetei. Dönthetünk a védőoltás mellett, amellyel, ha szerencsénk van, egy szezonra elkerülhetjük a betegséget. Ha nincs szerencsénk, és a vírusnak egy olyan fajtájával találkozunk, amely ellen az adott védőoltás nem ér semmit, a fertőzés lefolyása ledönt bennünket a lábunkról. Jön az ágyban fekvés, a citromos tea, és a lázcsillapítás.

Felesleges ecsetelni, milyen nagy változást jelentene, ha lenne olyan módszer, amellyel a fertőzés után kezelni lehetne az influenzát. A Würzburg Universität kutatócsoportja most egy olyan eredményről számolt be, amely felcsillantja a reményt: a kutatók sikeresen akadályozták meg az influenza-vírus szaporodását egy kináz enzim blokkolásán keresztül.

A kinázok sejtjeink molekuláris gépezetének azon tagjai, melyek a fehérjékhez foszfor-csoportokat kapcsolnak, így módosítják azok további működését. Annak ismeretében, hogy az influenza-vírus szervezeten belüli terjedésében kinázok is szerephez jutnak, a kutatók addig próbálkoztak az enzimek gátlásával, mígnem a Raf kináz megcélzása után végre elérték a kívánt hatást: az enzim blokkolása után azt tapasztalták, hogy hiába termelődtek tovább a vírusnak a szaporodásához szükséges összetevői, az új vírusok ezekből az építőkövekből már nem álltak össze. Vagyis a fertőzés megtorpant.

Ez a felfedezés ebben a formájában ahhoz még kevés, hogy segítségével a kialakult influenza gyógyszeres kezeléssel egyszerűen megfékezhető betegség legyen. A kutatóknak specifikussá kell tenniük a módszert oly módon, hogy képesek legyenek kizárólag a vírussal fertőzött sejtekben gátolni a szóban forgó kináz működését. Ez annál is fontosabb, mivel a kinázok fontos enzimeink, különböző formáik szervezetünkben számtalan nélkülözhetetlen feladatot látnak el. Addig viszont marad a hagyományos gyógymód.


Nature

2001. február 20.

		 

Összeállította: Szöllősi Melindaüres
© pipacs.hu
webmester