Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk


Az elnyomott dolgozók megbetegítik környezetüket


A megalázott alkalmazottak sokkal több egészségügyi problémával küzdenek, mint főnökeik, ráadásul másokat is megbetegítenek - derült ki finn kutatók vizsgálataiból. A Helsinki University kutatóinak 5500 kórházi alkalmazott közreműködésével elvégzett vizsgálata azt mutatta, hogy a megkérdezett személyek öt százalékát megaláztatások érik munkájuk során: alulértékeltnek, szociálisan izoláltnak, sőt, egyesek még fizikailag is veszélyeztetettnek érzik magukat. Ezek az emberek kétszer annyi időt töltenek betegállományban, mint azok a munkatársak, akik nem számoltak be megaláztatásról.

A finn tanulmányból a dolgozók elnyomásának a gazdaságra gyakorolt hatását elemezve az is kiderült, hogy az elnyomott kórházi dolgozók motivációja csökkent, rosszabbul látták el a gondjaikra bízott betegeket, és tevékenységük nyomán azok a munkatársak is betegebbé váltak, akik nem érezték magukat munkahelyük áldozatainak. Azaz az elnyomott dolgozók megkeserítették társaik munkáját is - a vizsgálat szerint az egészséges társakat megbetegítő hatás kilenc százalékosra tehető.

A vizsgálat eredményei nyomán néhány finn vállalat oktatást szervez dolgozóinak, amelyen a résztvevők megtanulhatják, hogyan védhetik meg önmagukat megalázott munkatársaiktól. A tanulmány szerzője szerint fel kell hívni a figyelmét a magukat a munkahelyi elnyomás áldozatainak tekintő embereknek arra, hogy ne mérgezzék a munkahelyi légkört, hanem problémáik megoldása érdekében keressék meg feljebbvalóikat, kérjék ki barátaik tanácsát, esetleg forduljanak szakemberhez.


Occupational and Environmental Medicine

2001. február 19.

         

üres
© pipacs.hu
webmester